Παρενέργειες του ακατέργαστου μελιού

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Το μέλι είναι μια γλυκιά, κολλώδης ουσία που παράγεται από μέλισσες και άλλα έντομα που συλλέγουν νέκταρ από λουλούδια. Το ακατέργαστο μέλι δεν είναι παστεριωμένο, έτσι τα σπόρια και οι γύροι φυσικά μέσα στο μέλι παραμένουν εκεί. Το ακατέργαστο μέλι έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες, επειδή πιστεύεται ότι βοηθά στη θεραπεία όλων από αλλεργίες μέχρι μολυσμένα τραύματα. Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν στις θεραπευτικές δυνάμεις του ακατέργαστου μελιού, υπάρχουν σοβαρές πιθανές παρενέργειες, όπως αλλεργική αντίδραση, δηλητηρίαση και τροφική δηλητηρίαση.

Τροφική δηλητηρίαση

Μπορεί να έρθετε κάτω από μια περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης μετά την κατανάλωση ακατέργαστου μέλιτος. Το ακατέργαστο μέλι είναι μια πιθανή πηγή σπόρων αλλαντίασης, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης από την αλλαντίαση περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, διάρροια, ναυτία, έμετο και πυρετό. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μετά την κατανάλωση ακατέργαστου μελιού, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης. Σε ενήλικες, αυτά τα συμπτώματα είναι γενικά αρχικά πιο άβολα από ό, τι επικίνδυνα, αλλά μπορούν να γίνουν απειλητικά για τη ζωή εάν παραμείνουν χωρίς θεραπεία. Σε μωρά, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ακόμα αδύναμο, η εμφάνιση αλλαντίασης είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να καλέσετε αμέσως γιατρό. Το NIH συνιστά τα μωρά ηλικίας κάτω του ενός έτους να μην λαμβάνουν ποτέ μέλι και ότι οι άνθρωποι όλων των ηλικιών θα πρέπει να τρώνε παστεριωμένο μέλι για να είναι ασφαλείς από δηλητηρίαση τροφής.

Αλλεργίες

Μερικοί άνθρωποι τρώνε ωμό μέλι με την πεποίθηση ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια γύρης στο τοπικό μέλι μπορούν να θεωρηθούν ως εμβολιασμός που θα κάνει τις εποχικές αλλεργίες σας λιγότερο έντονες. Με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων από τα δέντρα ή τα λουλούδια που είστε αλλεργικοί στο μέλι, η θεωρία είναι ότι αυξάνετε την ανοχή σας σε αυτά τα αλλεργιογόνα. Ωστόσο, αυτή η θεωρία είναι λανθασμένη και οι παρενέργειες είναι επικίνδυνες, σύμφωνα με τον Chris Wagner, νοσοκόμα στο Ιατρικό Κέντρο των Παιδιών του Ντάλλας, σε συνέντευξη στην WFAA-TV Dallas / Fort Worth. Ο Wagner δήλωσε ότι έχει δει περιπτώσεις αναφυλακτικού σοκ σε άτομα που τρώνε ακατέργαστο μέλι με αλλεργιογόνα σε αυτό. Αναφυλακτικό σοκ αλλεργική αντίδραση στο χειρότερο, καθώς τα συμπτώματά του είναι ευρέως διαδεδομένα και περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ζάλη, λιποθυμία, καρδιακή ανεπάρκεια και πιθανό θάνατο. Τα σημάδια των λιγότερο σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να προκύψουν από το φαγητό του μελιού περιλαμβάνουν, κνησμό, ρουφηξιά και εξάνθημα. Επειδή δεν μπορείτε να ελέγξετε πόση γύρη είναι στο ακατέργαστο μέλι που τρώτε, η Wagner δεν συνιστά να την καταναλώνετε για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση αλλεργιών.

Μέθη

Το μέλι μπορεί να κατασκευαστεί από πολλά διαφορετικά είδη λουλουδιών, όπως λουλούδια στην οικογένεια Ericaceae που περιλαμβάνει το Rhododendron – ένα κοινό φυτό κήπου. Το νέκταρ των λουλουδιών σε αυτήν την οικογένεια περιέχει μια ουσία που ονομάζεται γκιανανοτοξίνη, σύμφωνα με ένα άρθρο του 1997 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology. Το άρθρο, με τίτλο “Δηλητηρίαση από Mad Mad: A Brief Review”, εξηγεί ότι οι γκριναντοξίνες είναι χημικές ουσίες που είναι τοξικές για το νευρικό σας σύστημα. Προλαμβάνουν τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων και κατά συνέπεια εμποδίζουν τον εγκέφαλό σας να ελέγχει σωστά το σώμα σας. Οι γκραυανοτοξίνες θα θανατωθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παστερίωσης μελιού, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν σε ορισμένους τύπους ακατέργαστου μελιού. Οι ήπιες παρενέργειες μελιού μελιού περιλαμβάνουν αδυναμία, ζάλη, εφίδρωση, ναυτία, εμετό και αίσθηση στο εσωτερικό του σώματός σας. Τα καρδιακά προβλήματα είναι μια πιο σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια, εάν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες ακατέργαστου μελιού.