Σημάδια ενός συναισθηματικά καταχρηστικού συζύγου

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η κατάχρηση από τον σύζυγό σας μπορεί να είναι φυσική ή ψυχική, σημειώνει η Μαρία Μπογκντάνος, γράφοντας για το PsychCentral.com. Υπάρχουν διάφοροι δείκτες που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν ο σύζυγός σας είναι καταχρηστικός σε σχέση με εσάς ή την οικογένειά σας. Αξιολογήστε τη συμπεριφορά του συζύγου σας για να προσδιορίσετε αν θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια πριν οι ενέργειές του κλιμακωθούν στην κατάχρηση συζύγου που συνεπάγεται σωματική βία.

Ελεγχος

Ένας συναισθηματικά καταχρηστικός σύζυγος μπορεί να επιχειρήσει να σας κάνει να νιώσετε υποτακτικοί για να σας κρατήσουμε παγιδευμένους στο γάμο. Ένας σύζυγος που ελέγχει μπορεί να διεκδικήσει κυριαρχία ελέγχοντας τα οικονομικά και δίνοντάς σας ένα μικρό επίδομα, κάνοντας όλες τις αποφάσεις του νοικοκυριού και αντιμετωπίζοντας σαν υπάλληλο. Μπορεί επίσης να περιορίσει τις ευκαιρίες σας να βλέπετε τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας και να σας εμποδίζει να πάρετε μια δουλειά, ώστε να είστε συναισθηματικά και οικονομικά εξαρτημένοι από αυτόν.

Ταπείνωση

Έχοντας τον σύζυγό σας να σας προσβάλει και να σας ταπεινώσει σε δημόσιο και ιδιωτικό μπορεί να είναι ένα σημάδι συναισθηματικής κακοποίησης. Ο Μπογκντάνος ​​σημειώνει ότι οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά καταχρηστικοί απέναντι σε άλλους μπορούν να βάζουν τους φίλους και τους αγαπημένους τους μπροστά σε άλλους. Ο σύζυγός σας μπορεί επίσης να έχει συνήθεια να αγνοεί τα συναισθήματά σας για κακομεταχείριση. Εάν είναι συναισθηματικά καταχρηστικός, μπορεί να σας καλέσει ονόματα ή να σας ταπεινώσει μπροστά στους φίλους, επισημαίνοντας τα λάθη σας ή αντιδράσατε σαρκαστικά όταν προσφέρετε τη γνώμη σας.

Ζήλια

Η έντονη ζήλια μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι συναισθηματικής κακοποίησης. Ένας καταχρηστικός σύζυγος μπορεί να ζητήσει λεπτομερείς απολογισμούς για ό, τι κάνεις όταν είσαι εκτός χώματος, θεωρείς ότι οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με άλλον άνθρωπο είναι μια πράξη φλερτάρας, συχνά σε κατηγορείς για απιστία ή ενεργείς κτηνώδεις από εσένα, όταν οι δυο είσαι έξω στο κοινό. Μπορεί να είστε θύμα συναισθηματικής κακοποίησης εάν είστε ανήσυχοι κάθε φορά που ένας άνθρωπος κοιτάζει ή χαμογελά σε σας στο κοινό επειδή φοβάστε ότι ο σύζυγός σας θα διαβάσει πάρα πολύ σε αυτό.

Εκφοβισμός

Εάν ο σύζυγός σας είναι συναισθηματικά καταχρηστικός, ένα σημάδι της κατάχρησης αυτής είναι ότι μπορεί να αισθάνεστε δειλά ή ανυπομονούν όταν είναι γύρω επειδή φοβάστε ότι θα προκαλέσετε την οργή του. Ένας συναισθηματικά καταχρηστικός σύζυγος μπορεί να χρησιμοποιήσει απειλές σωματικής βίας, δηλώσεις ότι θα τερματίσει τον γάμο ή απρόβλεπτες, συναισθηματικές εκρήξεις που θα σας καταστήσουν αμηχανία, έτσι θα είστε πολύ φοβισμένοι για να βεβαιώσετε τον εαυτό σας.

Εάν ο σύζυγός σας είναι συναισθηματικά καταχρηστικός, μπορεί να χρησιμοποιήσει δικαιολογίες και κατηγορίες για να σας κάνει να πιστεύετε ότι η συμπεριφορά του είναι εσφαλμένη, σημειώνει ο ιστότοπος του Οδηγού βοήθειας. Ο σύζυγός σας μπορεί να ισχυριστεί ότι η άγνοια, τα λάθη, η μυστικότητα ή το φλερτ ήταν ο λόγος μιας πρόσφατης έκρηξης. Μπορεί να υποδείξει ότι η ηλιθιότητα σας απαιτεί να ελέγχει όλα τα οικονομικά σας και να ελέγχει όλες τις οικογενειακές αποφάσεις. Ο Οδηγός βοήθειας αναφέρει επίσης ότι ένας καταχρηστικός σύζυγος μπορεί να αρνηθεί τη σοβαρότητα των βλαπτικών ενεργειών του, να τιμωρήσει τις αντιδράσεις σας ή να κατηγορήσει τη συμπεριφορά του για άγχος ή κακή μέρα.

Αρνηση