Συμπληρώματα για να βοηθήσουν τη λεύκη

Φολικό οξύ

Η λεύκη είναι μια διαταραχή της μελάγχρωσης του δέρματος που προκαλεί λευκές κηλίδες δέρματος, συνήθως σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο. Η λεύκη συνήθως τρέχει σε οικογένειες και σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχει με άλλες αυτοάνοσες καταστάσεις όπως η θυρεοειδίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η θεραπεία της λεύκης δεν είναι εύκολη. Συνδυασμένη θεραπεία που χρησιμοποιεί φωτοθεραπεία, κρέμες ή αλοιφές, αποχρωματισμό και χειρουργική επέμβαση μεταμοσχεύσεως δέρματος είναι μερικές φορές απαραίτητες για τον έλεγχο της κατάστασης. Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, η καμουφλάρισμα είναι αποτελεσματική στη μείωση του καλλυντικού φορτίου της νόσου.

Βιταμίνη Β12

Μεταξύ των συμπληρωμάτων που μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά στη θεραπεία της λεύκης είναι το φολικό οξύ. Το φολικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της γενετικής ακεραιότητας του κυτταρικού DNA, έτσι ώστε το φολικό οξύ, γνωστό και ως φολικό οξύ, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία σχεδόν όλων των συστημάτων του σώματος. Το φολικό οξύ θεωρείται γενικά ασφαλές. Σε μέτρια υψηλές δόσεις, το φολικό οξύ μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική αναστάτωση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν θεραπεύσετε την πάθησή σας με φολικό οξύ.

Σελήνιο

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 1997 του περιοδικού Acta Dermato-Venerologica, οι ασθενείς που χρησιμοποιούν βιταμίνη Β12 και συμπληρώματα φυλλικού οξέος μαζί με την καθημερινή έκθεση στον ήλιο ανταποκρίθηκαν δραματικά καλύτερα από το αναμενόμενο. Οι ασθενείς στη μελέτη είχαν συνταγογραφηθεί από το στόμα συμπληρώματα βιταμίνης Β12, κυανοκοβαλαμίνης, μαζί με συμπληρωματικό φολικό οξύ. Αυτοί οι ασθενείς κλήθηκαν να τηρούν αρχεία σχετικά με την έκθεση στον ήλιο. Οι ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη Β12 και συμπληρώματα φυλλικού οξέος εμφάνισαν αυξημένη επαναχρωματισμό των λευκών μπαλών που είναι χαρακτηριστικές της λεύκης. Η βιταμίνη Β12 είναι ένα ασφαλές συμπλήρωμα και ως εκ τούτου η συμπλήρωση μπορεί να συνεχιστεί όσο χρειάζεται, σε συνδυασμό με τη θεραπεία με φως ή την έκθεση στον ήλιο, για να αποφευχθεί η εξέλιξη της νόσου και να επιτευχθούν ικανοποιητικά αποτελέσματα επαναδιεγέρσεως. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από τη θεραπεία της κατάστασής σας με βιταμίνη Β12.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Απριλίου 2009 του Ινδικού περιοδικού δερματολογίας πρότεινε ότι η συμπλήρωση με αντιοξειδωτικά μέταλλα όπως το σελήνιο μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία για τη λεύκη. Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που απαιτείται για μια ποικιλία λειτουργιών στο ανθρώπινο σώμα, αλλά είναι πιο γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Η απώλεια της χρωματισμού που εμφανίζεται στη λεύκη θεωρείται ότι σχετίζεται με το θάνατο των κυττάρων που παράγουν μελανίνη, τα οποία θα μπορούσαν να προκληθούν από οξειδωτικές βλάβες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν θεραπεύσετε την πάθησή σας με σελήνιο.