Συμπτώματα μειωμένης ηπατικής λειτουργίας

Ικτερός

Η φλεγμονή, η μόλυνση ή η βλάβη που προκαλούνται από τοξίνες ή άλλες φυσικές ή χημικές αλλαγές μπορεί να βλάψει το ήπαρ και να βλάψει την κανονική λειτουργία του. Επειδή το ήπαρ είναι υπεύθυνο για τόσες πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα – συμπεριλαμβανομένου του φιλτραρίσματος του αίματος, της επεξεργασίας της χοληστερόλης, του μεταβολισμού των τοξινών και της υποβοηθούμενης πέψης – οι επιπτώσεις της μειωμένης ηπατικής λειτουργίας μπορεί να είναι ευρέως διαδεδομένες. Εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία υγείας.

Χοληστασία

Ο ίκτερος είναι μια κατάσταση που προκαλείται από υπερβολικές ποσότητες χολερυθρίνης (ένα χρωματισμένο προϊόν αποβλήτων παλαιών ερυθρών αιμοσφαιρίων) στην κυκλοφορία του αίματος. Τα κύρια συμπτώματα του ίκτερου είναι μια ανώμαλη κίτρινη χρώση του δέρματος και των λευκών των ματιών. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMMC), ο ίκτερος είναι συχνά το πρώτο και μοναδικό σημάδι της ηπατικής νόσου.

Κοιλιακά συμπτώματα

Η χολησάση είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν η ροή της χολής (το πεπτικό υγρό που παράγεται από το ήπαρ) σταματά εξαιτίας ενός μπλοκαρίσματος στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του ήπατος. Σύμφωνα με το UMMC, τα συμπτώματα της χολόστασης περιλαμβάνουν ίκτερο, σκοτεινά ούρα, ανοιχτό κόπρανα, εύκολη αιμορραγία, κνησμό, ρίγη, ρευστό στην κοιλιακή κοιλότητα, εμφάνιση αιμοφόρων αγγείων όπως το αράχνη, αυξημένη σπλήνα και χοληδόχο κύστη και απώλεια οστικής μάζας.

Συμπτώματα της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας

Η μειωμένη ηπατική λειτουργία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά επιπλοκών που επηρεάζουν την κοιλιά. Ένα άρρωστο ήπαρ μπορεί να διευρυνθεί, οδηγώντας σε γενικευμένη αίσθηση κοιλιακής δυσφορίας ή “αίσθηση πλήρους”. Το ήπαρ μπορεί επίσης να αναπτύξει αγγειακά προβλήματα που επηρεάζουν τη ροή του αίματος, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται πυλαία υπέρταση – υψηλή αρτηριακή πίεση στην πυλαία φλέβα που φέρνει αίμα από το έντερο στο ήπαρ. Τα συμπτώματα της πυλαίας υπέρτασης περιλαμβάνουν ασκίτη (συσσώρευση υγρού στην κοιλιακή χώρα), γαστρεντερική αιμορραγία και μαύρα κόπρανα κόπρανα. Η υπέρταση της πυλαίας μπορεί να αναγκάσει το ήπαρ να αναπτύξει παράπλευρα αγγεία (κιρσούς) για να μετατοπίσει το αίμα. Αυτές οι κιρσοί είναι συχνά αδύναμες και μπορεί να αιμορραγούν εύκολα και επειδή το αίμα παρακάμπτει το ήπαρ, δεν φιλτράρεται σωστά.

Ηπατική ανεπάρκεια

Όταν το ήπαρ αποτυγχάνει να φιλτράρει το αίμα κανονικά και να απομακρύνει επιβλαβείς ουσίες από την κυκλοφορία του αίματος, οι τοξίνες μπορούν να συσσωρεύονται και να ταξιδεύουν στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται ηπατική εγκεφαλοπάθεια. Τα συμπτώματα της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας περιλαμβάνουν σύγχυση, εξασθένιση της συνείδησης, αλλαγές στη γνωστική λειτουργία (σκέψη, λήψη αποφάσεων, μνήμη), αλλαγές στη διάθεση, εξασθενημένη κρίση, αποπροσανατολισμός, υποτονική ομιλία και κίνηση, υπνηλία και κώμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, οπότε αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν εμφανιστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Η ηπατική ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν ένας μεγάλος αριθμός ηπατικών κυττάρων έχει υποστεί βλάβη και δεν είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει καθόλου. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, αλλά πιο συχνά συμβαίνει μετά από χρόνια σταδιακής μείωσης της λειτουργίας. Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, κόπωση, αδυναμία, απώλεια όρεξης, εύκολη αιμορραγία, πληρότητα ή ευαισθησία στην κοιλιά, συμπτώματα του εγκεφάλου όπως αυτά που σχετίζονται με την ηπατική εγκεφαλοπάθεια και ίκτερο. Η αποτυχία του ήπατος αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση, οπότε εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.