Τους κινδύνους και τα οφέλη του ακατέργαστου μελιού

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Σε αντίθεση με το μεταποιημένο μέλι, το ακατέργαστο μέλι δεν θερμαίνεται ούτε φιλτράρεται και διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Το ακατέργαστο μέλι περιέχει μικρές ποσότητες από τις ίδιες ρητίνες που υπάρχουν στην πρόπολη. Οι μέλισσες κάνουν πρόπολη με φυτικές ρητίνες και τις δικές τους εκκρίσεις. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν αυτή την ουσία για να σφραγίσουν την κυψέλη και να την προστατεύσουν από τα βακτήρια. Υπάρχουν και κίνδυνοι και οφέλη που σχετίζονται με αυτό το φυσικό γλυκαντικό.

Κίνδυνος για το Botulism Βρέφος

Σπόρια Botulism είναι στον αέρα, το έδαφος, το νερό και τα φυτά. Απουσία οξυγόνου, τα σπόρια βλασταίνουν και παράγουν τοξίνες. Η διαδικασία βρασμού καταστρέφει τα βακτηριακά σπόρια και τις τοξίνες. Το ακατέργαστο μέλι αποτελεί πιθανή πηγή των σπόρων Clostridium botulinum. Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και το Εθνικό Συμβούλιο Μελιού συστήνουν να μην δίνετε μέλι σε βρέφη ηλικίας κάτω των 12 μηνών. Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια ασθένεια που προκαλείται από τα βακτήρια Clostridium botulinum. Η ασθένεια προκαλεί διάφορους βαθμούς παράλυσης. Τα παιδιά άνω της 1ης ηλικίας και οι υγιείς ενήλικες έχουν τα ώριμα πεπτικά συστήματα που είναι απαραίτητα για να αποτρέψουν την ανάπτυξη των σπόρια του botulism.

Την επούλωση των πληγών

Το ακατέργαστο μέλι ως φάρμακο θεραπείας των πληγών κυμαίνεται στην αρχαία Αίγυπτο και την Ελλάδα. Η σύγχρονη ιατρική ξαναβρίσκει τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Ο Adam Voiland γράφει ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μέλι έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα μικρόβια. Στο άρθρο του, “Η θεραπευτική δύναμη του μελιού”, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό US News & World Report, η Voiland, συγγραφέας με το περιοδικό, αναφέρει την οξύτητα του μελιού και η ικανότητά της να αφυδατώνει τα βακτήρια μπορεί να είναι ο λόγος για την θεραπευτική του δύναμη Θεραπεύοντας τις πληγές. Οι μεμβράνες με μέλι προάγουν την επούλωση, προκαλούν λιγότερη βλάβη στο ιστό και μειώνουν τον πόνο που σχετίζεται με τις αλλαγές στο ντύσιμο.

ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το ακατέργαστο μέλι είναι πηγή υδατανθράκων, τόσο φρουκτόζης όσο και γλυκόζης, το οποίο το σώμα μετατρέπεται σε ενέργεια. Μια μερίδα μελιού – 1 κουταλιά της σούπας – περιέχει 17 γραμμάρια αυτών των φυσικών σακχάρων. Η γλυκόζη παρέχει στιγμιαία ενέργεια, ενώ η φρουκτόζη, η οποία απορροφάται πιο αργά, παρέχει σταθερή ενέργεια. Οι αθλητές και τα ενεργά παιδιά επωφελούνται από την ικανότητα αύξησης της ενέργειας του ακατέργαστου μελιού. Το ακατέργαστο μέλι είναι μια φυσική πηγή ορυκτών όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και το κάλιο, καθώς και το σύμπλεγμα βιταμίνης Β.

Σκέψεις και συμβουλές σερβιρίσματος

Απολαύστε τα οφέλη για την υγεία του ακατέργαστου μελιού, αλλά το καταναλώνετε με μέτρο. Κάθε κουταλιά της σούπας μπορεί να υπερηφανεύεται για 64 θερμίδες και, αν και αυτό δεν φαίνεται να είναι πολύ, μπορεί να προστεθεί γρήγορα εάν τρώτε ακατέργαστο μέλι σε τακτική βάση. Φροντίστε να μετρήσετε τις μερίδες σας για να αποφύγετε τυχαία υπερβολική κατανάλωση του μελιού και να λάβετε υπόψη το περιεχόμενο σε θερμίδες του μελιού κατά τον υπολογισμό της ημερήσιας κατανάλωσης ενέργειας.Χρησιμοποιήστε ακατέργαστο μέλι σε σπιτικές σάλτσες σαλάτας – ζεύγετε καλά με μουστάρδα και χυμό λεμονιού ή με ασβέστη Χυμό και ψιλοκομμένο – ή να το χρησιμοποιήσετε για να γευτείτε τη βρώμη που έλασης ή το μη λιπαρό ελληνικό γιαούρτι.