Τύπους ρύπανσης του εδάφους

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η ρύπανση του εδάφους περιλαμβάνει οποιεσδήποτε χημικές ουσίες ή μολυσματικές ουσίες που βλάπτουν φυτικά ή ζωικά είδη. Αυτοί οι ρύποι μειώνουν την ποιότητα του εδάφους, διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία του εδάφους και μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε φθορά και διάβρωση. Διαφορετικοί τύποι ρύπανσης του εδάφους μπορούν να διακριθούν από την πηγή τους, καθώς και τις επιπτώσεις που έχει το κάθε ένα στο οικοσύστημα.

Γεωργική Ρύπανση

Πολλές διαφορετικές γεωργικές διεργασίες συμβάλλουν στη ρύπανση του εδάφους, η οποία συμβαίνει τόσο στην ίδια την περιοχή όσο και στις κοντινές περιοχές. Τα χημικά λιπάσματα παρέχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά για να αυξήσουν την απόδοση των καλλιεργειών, αλλά και να προκαλέσουν ρύπανση που επηρεάζει αρνητικά τις καλλιέργειες και την ποιότητα του εδάφους με την πάροδο του χρόνου. Τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν τα έντομα που επηρεάζουν την ανάπτυξη των καλλιεργειών, αλλά και βλάπτουν τα ζώα και τα φυτά, μολύνοντας το έδαφος. Τελικά, αυτές οι χημικές ουσίες διοχετεύονται στο έδαφος και τροφοδοτούν τα υπόγεια ύδατα. Η βροχή και η άρδευση μπορούν επίσης να προκαλέσουν απορροή που κατευθύνει αυτές τις χημικές ουσίες στις τοπικές πλωτές οδούς ή τις εναποθέτει στο έδαφος σε άλλες τοποθεσίες · Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας της Ινδικής Κυβέρνησης, η γεωργική ρύπανση μειώνει τη γονιμότητα του εδάφους, αυξάνει τη διάβρωση και σκοτώνει τη χλωρίδα και την πανίδα. Δημιουργεί μια ανισορροπία στο έδαφος που μπορεί να αποτρέψει τη μελλοντική καλλιέργεια στην περιοχή. Το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα συνιστά τα βιο-λιπάσματα να αυξήσουν την απόδοση των καλλιεργειών χωρίς να συμβάλλουν στη ρύπανση του εδάφους.

Αστικές δραστηριότητες

Πολλές καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες οδηγούν σε ρύπανση του εδάφους, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Η επίστρωση και η ανάπτυξη εμποδίζουν την σωστή αποστράγγιση και την αύξηση της απορροής, η οποία διασπείρει τους ρύπους που σχετίζονται με την κατασκευή σε κοντινούς χώρους ή ρυάκια. Η αυξημένη διάθεση των αποβλήτων μολύνει τόσο τους χώρους υγειονομικής ταφής όσο και τους δημόσιους χώρους. Οι σκουπίδια που απορρίπτονται ακατάλληλα τελικά διασπώνται στο έδαφος, όπου καταθέτουν οποιουσδήποτε χημικές ουσίες και ρύπους στη γη. Αυτοί οι ρύποι μπορούν να διαρρεύσουν στα υπόγεια ύδατα ή να ξεπλυθούν σε τοπικές πλωτές οδοί κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Η υπερβολική ποσότητα αποβλήτων, ανεξάρτητα από τον τόπο απόρριψης, αυξάνει την παρουσία βακτηριδίων στο έδαφος. Καθώς τα βακτήρια αυτά διασπούν οργανικά απόβλητα, παράγουν αέριο μεθανίου που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην κακή ποιότητα του αέρα. Η διάσπαση των αποβλήτων στο έδαφος δημιουργεί επίσης κακές οσμές που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής. Η ανακύκλωση προσφέρει μια αποτελεσματική μέθοδο μείωσης των αποβλήτων και περιορισμού της ρύπανσης του εδάφους από αστικές δραστηριότητες.

Βιομηχανικά απόβλητα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας της Ινδίας, το 90% της ρύπανσης του εδάφους προκαλείται από τα βιομηχανικά απόβλητα, ενώ μεγάλο μέρος του εναπομείναντος 10% προέρχεται από τα στεγνοκαθαριστήρια και τα απόβλητα βενζινάδικων. Όταν τα απόβλητα αυτά απορριφθούν ακατάλληλα, μολύνουν το έδαφος με επιβλαβείς χημικές ουσίες. Αυτοί οι ρύποι επηρεάζουν τα φυτικά και ζωικά είδη και τελικά φθάνουν στις τοπικές παροχές νερού, όπου μολύνουν το πόσιμο νερό. Ακόμη και όταν τα απόβλητα αυτά αποστέλλονται σε ελεγχόμενους χώρους υγειονομικής ταφής, απελευθερώνουν τοξικά αέρια που μπορεί να βλάψουν τους κατοίκους της περιοχής. Αυτές οι αναθυμιάσεις περιέχουν επίσης χημικά που μπορούν να πέσουν στη γη με τη μορφή όξινης βροχής, η οποία μπορεί να βλάψει το έδαφος και άλλα αντικείμενα σε ολόκληρη την περιοχή · Η βιοαποικοδόμηση είναι μια μέθοδος απομάκρυνσης της βιομηχανικής ρύπανσης από το έδαφος, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Αυτή η τεχνική απαιτεί τα καθαριστικά πληρώματα να εισάγουν υγιή βακτηρίδια στο έδαφος, όπου διασπώνται βαθμιαία επιβλαβή υλικά και αποκαθιστούν την ισορροπία του εδάφους.