Πηγές νουκλεϊνικών οξέων

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα νουκλεϊκά οξέα, το DNA και το RNA, απαιτούνται για την αποθήκευση και την έκφραση γενετικών πληροφοριών. Τα νουκλεϊκά οξέα αποτελούνται από πουρίνες και πυριμιδίνες, τα οποία περιέχουν μόρια που περιέχουν άνθρακα και άζωτο και προέρχονται από διοξείδιο του άνθρακα και αμινοξέα όπως η γλουταμίνη. Επειδή σχηματίζονται στο σώμα, τα νουκλεϊκά οξέα δεν είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι διαιτητικές πηγές είναι φυτικές και ζωικές τροφές όπως το κρέας, ορισμένα λαχανικά και αλκοόλ.

Λαχανικά

Τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές, το σπανάκι, τα σπαράγγια, το κουνουπίδι και τα μανιτάρια είναι όλες οι φυτικές πηγές νουκλεϊνικών οξέων, συγκεκριμένα πουρινών. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες τροφές όπως τα σπαράγγια έχουν την υψηλότερη ποσότητα νουκλεϊνικών οξέων των λαχανικών. Μαρούλια, ντομάτες και άλλα πράσινα λαχανικά δεν είναι σημαντικές πηγές νουκλεϊνικών οξέων.

Κρέατα

Όλα τα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων των κρέατος οργάνων και των θαλασσινών, περιέχουν υψηλά επίπεδα νουκλεϊνικών οξέων. Τα εκχυλίσματα κρέατος και τα ζυμαρικά είναι επίσης σημαντικά. Από αυτά τα τρόφιμα, τα κρέατα οργάνων όπως το ήπαρ έχουν τους περισσότερους πυρήνες και συνεπώς είναι υψηλότερα στα νουκλεϊνικά οξέα. Αντιστρόφως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι ξηροί καρποί θεωρούνται τρόφιμα χαμηλού νουκλεϊκού οξέος.

Άλλα τρόφιμα

Εκχυλίσματα ζύμης και ζύμης, μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά αποτελούν πρόσθετες πηγές νουκλεϊνικών οξέων στη διατροφή. Από την άλλη πλευρά, οι κόκκοι όπως το ψωμί και τα δημητριακά, καθώς και τα φρούτα και οι χυμοί φρούτων, δεν έχουν υψηλά επίπεδα νουκλεϊνικών οξέων.

Νουκλεϊκά Οξέα και Υγεία

Τα διαιτητικά νουκλεϊνικά οξέα γενικά μετατρέπονται σε ουρικό οξύ και εισέρχονται στο αίμα και τα ούρα, όπου μπορούν να σχηματίσουν κρυστάλλους, μια κατάσταση γνωστή ως ουρική αρθρίτιδα. Τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης κρέατος και θαλασσινών συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας, ενώ η μέτρια πρόσληψη λαχανικών υψηλών σε νουκλεϊνικά οξέα, όπως τα σπαράγγια, δεν έχει αυτό το αποτέλεσμα. Από τις αλκοόλες, η κατανάλωση μπύρας προσδίδει υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας από ό, τι το ουίσκι ή το κρασί.