Σημεία και συμπτώματα υψηλής αλκαλικής φωσφατάσης

Συγκράτηση των χοληφόρων

Η αυξημένη αλκαλική φωσφατάση συνδέεται με πολλά σημεία και συμπτώματα. Σύμφωνα με τον Dr. Dicken Weatherby, έναν φυσιοθεραπευτή και συγγραφέα του εγχειριδίου “Blood Chemistry and CBC Analysis”, η αλκαλική φωσφατάση είναι μια ομάδα ισοενζύμων που προέρχονται από τα οστά, το ήπαρ, τα έντερα, το δέρμα και τον πλακούντα. Τα ισοένζυμα είναι μια συλλογή ενζύμων που καταλύουν την ίδια χημική αντίδραση αλλά διαθέτουν διαφορετικές δομές και βιοχημικές ιδιότητες. Η υψηλή αλκαλική φωσφατάση υποδεικνύει πολυάριθμες πιθανές καταστάσεις υγείας, καθένα με το δικό του μοναδικό σύνολο σημείων και συμπτωμάτων.

Ραχιτισμός

Η απόφραξη των χοληφόρων, επίσης γνωστή ως απόφραξη των χοληφόρων οδών, μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η απόφραξη των χοληφόρων αποτελεί εμπόδιο των σωλήνων που μεταφέρουν τη χολή από το συκώτι σας στη χοληδόχο κύστη και στο λεπτό έντερο. Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη των χοληφόρων, συμπεριλαμβανομένων των κύστεων στον κοινό χολικό σας πόρο, των μεγεθυσμένων λεμφογαγγλίων, των χολόλιθων, της φλεγμονής των χοληφόρων αεραγωγών, των τραυμάτων από τη χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη, των όγκων του χοληφόρου πόρου ή του παγκρέατος και άλλων όγκων που έχουν εξαπλωθεί στο χολικό σας σύστημα. Μαζί με τα αυξημένα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης, τα κοινά σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με την απόφραξη των χοληφόρων περιλαμβάνουν άνω κοιλιακό άλγος στην άνω δεξιά πλευρά, σκοτεινά ούρα, πυρετό, κνησμό, ίκτερο ή κιτρίνισμα του δέρματός σας, ανοιχτόχρωμα κόπρανα και ναυτία και έμετο. Εκτός από τα αυξημένα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης στο αίμα σας, μπορεί επίσης να έχετε αυξημένα επίπεδα στο αίμα της χολερυθρίνης και των ηπατικών ενζύμων.

Κίρρωση του ήπατος

Η ραχίτιδα, μια ασθένεια των οστών, μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης και πολλά άλλα σημεία και συμπτώματα. Το FamilyDoctor.org αναφέρει ότι η ραχίτιδα είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τα οστά σας, προκαλώντας τους να μαλακώσουν και να σπάσουν εύκολα. Η πιο κοινή αιτία της ραχίτιδας είναι η έλλειψη βιταμίνης D, αν και η ραχίτιδα μπορεί επίσης να είναι μια κληρονομική κατάσταση. Η ραχίτιδα είναι συνηθέστερη στα παιδιά. Ο Weatherby δηλώνει ότι οι ασθένειες των οστών, όπως οι ραχίτιδες, προκαλούν αυξήσεις στην αλκαλική φωσφατάση, οι οποίες είναι ανάλογες με την παραγωγή νέων οστικών κυττάρων. Μαζί με τα υψηλά επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης στο αίμα, τα κοινά σημεία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη ραχίτιδα περιλαμβάνουν τα πόδια με πόρνες, την ανώμαλη καμπύλη της σπονδυλικής στήλης, τους παχύς καρπούς και τους αστραγάλους, την καθυστερημένη ανάπτυξη, την μυϊκή αδυναμία και τον πόνο στη λεκάνη, τη σπονδυλική στήλη και τα πόδια. Σύμφωνα με το MayoClinic.com, οι σκελετικές παραμορφώσεις, τα κατάγματα των οστών και οι επιληπτικές κρίσεις είναι πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με τη ραχίτιδα.

Η κίρρωση του ήπατος, μια σταδιακή κατάσταση του ήπατος, μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης στο αίμα σας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και πεπτικών και νεφρικών νόσων, η κίρρωση είναι μια κατάσταση στην οποία το ήπαρ σας επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενδεχομένως δυσλειτουργεί λόγω χρόνιου τραυματισμού. Εάν έχετε κίρρωση του ήπατος, ο ιστός ουλής έχει αντικαταστήσει ένα σημαντικό μέρος του υγιούς ηπατικού σας ιστού, το οποίο μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος μέσω του ήπατος. Η μειωμένη ηπατική λειτουργία διαταράσσει την ικανότητα του ήπατος να ελέγχει τις λοιμώξεις, να απομακρύνει τις τοξίνες από το αίμα σας και να επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά. Μαζί με αυξημένα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης στο αίμα, τα κοινά σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με την κίρρωση του ήπατος περιλαμβάνουν αδυναμία, κόπωση, μειωμένη όρεξη, ναυτία, έμετο, απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος, κνησμό και αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα σας. Το NIDDK δηλώνει ότι η διάγνωση της κίρρωσης του ήπατος επιβεβαιώνεται από τη φυσική εξέταση, τις εξετάσεις αίματος και την απεικόνιση.