Τους κινδύνους της ορθικής πρόπτωσης

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η ορθική πρόπτωση συμβαίνει όταν η επένδυση ιστού του ορθού καταρρέει ή διαπερνά το πρωκτικό άνοιγμα. Συχνά συμβαίνει μετά από μια κίνηση του εντέρου, με αποτέλεσμα μια μάζα να προεξέχει από τον πρωκτό. Η επένδυση από τον ορθό ιστό μπορεί να παρουσιάσει και μπορεί να αιμορραγεί ελαφρά. Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται συχνά στο σπίτι χωρίς να χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την πρόπτωση του ορθού, συμπεριλαμβανομένης της ακράτειας κοπράνων, του μοναδικού σύνδρομου έλκους του ορθού και του υποσιτισμού.

Ακράτεια κοπράνων

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου των Διατροφικών Ασθενειών, η ακράτεια κοπράνων, η οποία είναι μια αδυναμία ελέγχου των εντέρων, είναι ένας κίνδυνος πρόκλησης του ορθού και επιπτώσεις πάνω από 5,5 εκατομμύρια Αμερικανούς. Αυτή η κατάσταση αναγκάζει τον πάσχοντα να αποβάλλεται απροσδόκητα και συνήθως διαγιγνώσκεται σε γυναίκες και ηλικιωμένους. Υπάρχουν επιτυχείς θεραπείες και μπορεί να περιλαμβάνουν διαιτητικές αλλαγές, φαρμακευτική αγωγή, προπόνηση εντέρων ή χειρουργική επέμβαση. Ένας συνδυασμός θεραπειών μπορεί να είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική θεραπεία της ακράτειας των κοπράνων.

Solitary Rectal Ulcer Syndrome

Το μοναχικό σύνδρομο έλκους του ορθού, ή το SRUS, μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της ορθικής πρόπτωσης. Οι γιατροί συχνά βλέπουν αυτή την κατάσταση στις γυναίκες της δεκαετίας του ’30 και του ’40. Κατά την διάρκεια της αφόδευσης, οι άτυπες δυνάμεις πίεσης καταπίπτουν τους ορθικούς ιστούς από το πυελικό δάπεδο, προκαλώντας τραύματα και περιορισμό στην παροχή αίματος στους ιστούς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, αιμορραγία από το ορθό και αναποτελεσματικό στρες. Οι γιατροί συνταγογραφούν θεραπείες βάσει των οποίων εμφανίζονται τα συμπτώματα, αλλά προτιμάται η συντηρητική προσέγγιση με καθαρτικά, επανεκπαίδευση του εντέρου και μερικές φορές στεροειδή πριν εξεταστούν οι χειρουργικές επιλογές.

Υποσιτισμός

Σύμφωνα με τους χειρουργούς του παρθένου περισυλλογίου του Πίτσμπουργκ στο νοσοκομείο της Δυτικής Πενσυλβανίας, η ορθολογική πρόπτωση συνδέεται με τον υποσιτισμό. Ο υποσιτισμός μπορεί να συμβεί όταν το ανθρώπινο σώμα παίρνει ανεπαρκή θρεπτικά συστατικά, που προκύπτει από μια μη ισορροπημένη διατροφή και προβλήματα με το πεπτικό σύστημα ή την απορρόφηση, όπως συμβαίνει με την πρόπτωση του ορθού. Ο υποσιτισμός κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό, αλλά σε πιο σοβαρά στάδια, μπορεί να είναι θανατηφόρος ή να προκαλέσει μη αναστρέψιμα συμπτώματα. Ο υποσιτισμός που σχετίζεται με την ορθική πρόπτωση μπορεί να μην βελτιωθεί μέχρι να αντιμετωπιστεί η πρόπτωση.