Σημεία και συμπτώματα ηλιακού εγκαύματος

Ερυθρότητα

Η φλεγμονή που σχετίζεται με τη διαδικασία του φωτοβολταϊκού φωτός που καταστρέφει το DNA και σκοτώνει τα κύτταρα του δέρματος, προκαλεί τη διάλυση των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα, δίνοντας το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα αστακό που όλοι συσχετίζουμε με το ηλιακό έγκαυμα. Η αυξημένη ροή αίματος προς την πληγείσα περιοχή μπορεί να αφήσει το δέρμα φαγούρα, ζεστό ή ζεστό στην αφή. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση ή μπορεί να συμβεί ως καθυστερημένη ώρα απόκρισης ή ακόμη και μερικές ημέρες αργότερα. Συνήθως η ερυθρότητα αρχίζει περίπου τρεις ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και κορυφώνεται σε 24 ώρες.

Πονοκέφαλος και πυρετός

Ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η βλάβη, το ηλιακό έγκαυμα μπορεί ή δεν μπορεί να συνοδεύεται από φουσκάλες στο δέρμα. Μόνο ένα φουσκωμένο ηλιακό έγκαυμα ή πέντε μη λιποδιαλυτικά ηλιακά εγκαύματα στην εφηβεία διπλασιάζει τον κίνδυνο ζωής σας για την ανάπτυξη της πιο θανατηφόρου μορφής καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα).

Ναυτία και έμετος

Όταν εκτίθενται σε ασθένειες ή τραυματισμούς, τα σώματά μας τοποθετούν αυτό που ονομάζεται φλεγμονώδης αντίδραση. Επειδή το ηλιακό έγκαυμα είναι μια τοξική προσβολή στο δέρμα, μια φλεγμονώδης απόκριση συμβαίνει αναπόφευκτα σε ποικίλους βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι όταν το υπεριώδες φως καταστρέφει τα κύτταρα, τα αιμοφόρα αγγεία στους περιβάλλοντες ιστούς διαστέλλονται και απελευθερώνουν χημικές ουσίες όπως η ισταμίνη, η βραδυκινίνη, οι κυτοκίνες και οι προσταγλανδίνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως οίδημα του δέρματος, κεφαλαλγία, Ρίγη ή αδιαθεσία.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Ακριβώς όπως ένας ιός ή ένα βακτήριο μπορεί να προκαλέσει ναυτία και / ή έμετο ως αποτέλεσμα της φλεγμονώδους αντίδρασης του σώματος, έτσι μπορεί και η βλάβη που προκαλείται από την απροστάτευτη έκθεση στο υπεριώδες φως. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι εάν παρουσιάσετε ναυτία και / ή έμετο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ηλιακά εγκαύματα εμφανίζονται χωρίς σοβαρά συμπτώματα και ξεθωριάζουν φυσικά εντός μιας εβδομάδας μετά την έκθεση. Αυτές είναι οι περιστάσεις, όμως, για τις οποίες κάποιος πρέπει να επιδιώξει την προσοχή ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης

– Εάν οι φουσκάλες καλύπτουν τουλάχιστον το 20% της επιφάνειας του δέρματος. Αυτή η κατάσταση ενέχει σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης και πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Σημείωση: Για αναφορά, αν ένα παιδί έχει φουσκάλες σε ολόκληρο το στήθος και την πλάτη του, αυτό είναι ίσο με περίπου το 26% της επιφάνειας του σώματος τους. Για έναν ενήλικα, οι φουσκάλες στο στήθος ή στην πλάτη μόνο καθώς και το πρόσωπο ισοδυναμεί με 22% επιφάνεια σώματος.

– Εάν το κάψιμο συνοδεύεται από υψηλό πυρετό (102 ° F ή υψηλότερο), ακραίο άλγος, κεφαλαλγία, σύγχυση, ναυτία ή ρίγη, καλέστε το γιατρό – αυτά τα συμπτώματα μπορεί να απαιτούν πρόσθετη υποστηρικτική φροντίδα, όπως φάρμακα ή IV υγρά, αποφασίζω.

– Εάν υπάρχει κίτρινη αποστράγγιση από μια κυψέλη ή κόκκινη ράβδωση, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η καμένη περιοχή είναι μολυσμένη. Για αυτές τις περιπτώσεις, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό, επειδή μπορεί να δικαιολογηθεί η χορήγηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή IV αντιβιοτικών.

– Εάν το ηλιακό έγκαυμα δεν επιλυθεί εντός μίας εβδομάδας περίπου, ίσως είναι καλή ιδέα να ενημερώσετε το γιατρό σας. Η απροστάτευτη έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να έχει προκαλέσει μια άλλη κατάσταση του δέρματος.