Συμπληρώματα για τη διαχείριση του συνδρόμου του διαρρηγνυόμενου εντέρου

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Το σύνδρομο διαρροής εντέρου ονομάζεται επίσης διαπερατότητα του εντέρου. Ιατρικές ειδήσεις Σήμερα, σημειώνεται ότι η εντερική διαπερατότητα είναι στη ρίζα των συνθηκών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή το IBS. Το σύνδρομο διαρροής ενέχεται επίσης σε άλλες καταστάσεις όπως η αυτοάνοση νόσο, σύμφωνα με άρθρο του άρθρου του περιοδικού “Annals of the New York Academy of Sciences”. Η διαπερατότητα σημειώνεται ότι επιτρέπει τις τοξίνες και τα βακτηρίδια στα έντερα που δεν πρέπει να επιτρέπονται μέσα. Συμπληρώματα που βοηθούν στην αποκατάσταση των συντριμμιζόμενων συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων μπορεί να βελτιώσουν το διαρρήκτη σύνδρομο του εντέρου.

Γλουταμίνη

Η γλουταμίνη παρέχει καύσιμα σε εντερικά κύτταρα, ειδικά εντός του λεπτού εντέρου. Βοηθά στην ενίσχυση των κενών μεταξύ των κυττάρων, έτσι ώστε να μην επιτρέπονται ανεπιθύμητες ουσίες μέσω παρεμβολής στο ανοσοποιητικό σύστημα ή ερεθισμού των νευρικών απολήξεων. Ιατρικές ειδήσεις Σήμερα, σημειώνεται ότι μια ανεπάρκεια γλουταμίνης μπορεί να προκαλέσει τον τύπο διάρροιας του IBS και ότι η συμπλήρωση της γλουταμίνης μπορεί να είναι μια πιθανή στρατηγική θεραπείας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της, δηλαδή της διάρροιας και του πόνου.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα φιλικά βακτηρίδια που βρίσκονται μέσα στα μικρά και μεγάλα έντερα, καθώς και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως ο κόλπος και στο δέρμα. Αυτά τα βακτήρια ή χλωρίδα, όπως συχνά ονομάζονται, βοηθούν στη διατήρηση των φραγμών, διαχωρίζοντας τα ξένα υλικά και παθογόνους παράγοντες από τα εγγενή μέρη του σώματος και τα ανεκτικά τρόφιμα καθώς και βοηθώντας στην παραγωγή βιταμινών. Ένα άρθρο του περιοδικού “Journal of Pediatrics” του 2004 αναφέρει ότι η συμπλήρωση με λακτοβακίλλες, ένα είδος προβιοτικού που είναι εγγενές στο λεπτό έντερο, μπορεί να βελτιώσει το διαρρήκτη του εντέρου και την πάθηση του δέρματος που είναι γνωστή ως ατοπική δερματίτιδα. Ατοπική δερματίτιδα πηγαίνει επίσης από το όνομα έκζεμα.

Quercetin

Η κερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που ανήκει στην οικογένεια φλαβονοειδών. Ένα άρθρο του 2009 για το “Πεπτικό Έλλειμμα” σημειώνει ότι βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες σε τρόφιμα όπως τα μήλα και τα κρεμμύδια και έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά το διαρρήκτη σύνδρομο του εντέρου. Συγκεκριμένα, το αντιοξειδωτικό ενισχύει το κλείσιμο των συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων που διαφορετικά θα επέτρεπαν σε ανεπιθύμητες ουσίες να εισβάλλουν και να παρεμβαίνουν στην ανοσοποιητική και κυτταρική λειτουργία. Επιπλέον, το άρθρο επισημαίνει ότι η κουρσετίνη παρέχει αντιφλεγμονώδη δράση στην περιοχή των κατεστραμμένων κυττάρων, η οποία στην περίπτωση των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου αποδεικνύεται μια αποτελεσματική στρατηγική θεραπείας.

GLA

Η προέλευση του συνδρόμου του διαρρηγνυόμενου εντέρου πιστεύεται ότι ξεκινάει από τη διαδικασία της φλεγμονής. Το άρθρο “Digestive Diseases” εκφράζει αυτή την οπτική γωνία σημειώνοντας ότι η μεταβληθείσα λειτουργία φραγμού μπορεί να συμβεί τόσο στο μικρό όσο και στο παχύ έντερο. Το γαλαμικό λινολενικό οξύ, γνωστό πιο συχνά ως GLA, είναι ένα λιπαρό οξύ με αντιφλεγμονώδες προφίλ και είναι γνωστό ότι καταστέλλει τη φλεγμονή συστηματικά και τοπικά. Παρέχοντας αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στην διαπερατή μεμβράνη του εντέρου, το άρθρο “Nutrition” του 2003 σημειώνει ότι το GLA μειώνει τη στεγανή διαπερατότητα της διασταύρωσης με τρόπο εξαρτώμενο από τη δόση. Ως εκ τούτου, το GLA είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για τη θεραπεία του συνδρόμου του διαρρηγνυόμενου εντέρου.