Συμπτώματα αλλεργίας τόνου

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Περίπου 6,6 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι αλλεργικοί στα θαλασσινά, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν οστρακοειδή και άλλα είδη ψαριών, όπως ο τόνος, σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Journal of Allergy and Clinical Immunology του Ιουλίου 2004. Η αλλεργία των θαλασσινών είναι δια βίου και αν Είναι αλλεργικοί στον τόνο και μπορεί να έχετε αλλεργίες σε άλλα ψάρια. Αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να συμβούν όταν τρώτε, χειρίζεστε ή επεξεργάζεστε ωμό τόννο ή εισπνέετε ατμούς από τον τόνο μαγειρέματος. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως απειλητική για τη ζωή.

Κυψίλες και οίδημα

Μια αλλεργική αντίδραση στον τόνο μπορεί να προκαλέσει κόκκινα, πρησμένα, κνησμώδη υγρά που ονομάζονται κνίδωση ή κνίδωση, εξηγεί το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργίας της Αμερικής. Οι κυψέλες μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά από το φαγητό ή το χειρισμό του τόνου και συνήθως διαρκούν για δύο έως τέσσερις ώρες. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί οίδημα γύρω από τα μάτια και τα χείλη σας. Τα εξωχρηματιστηριακά αντιισταμινικά φάρμακα θα αντιμετωπίσουν τοπικές κυψέλες και οίδημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γλώσσα ή ο λαιμός μπορεί να γίνουν πρησμένα και να εμποδίσουν τους αεραγωγούς, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να πάρετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πεπτικά προβλήματα

Ο συχνός εμετός με βλήματα, μαζί με το πρήξιμο του στόματος ή της γλώσσας, μπορεί να αποτελεί ένδειξη αλλεργίας εάν εμφανιστεί αμέσως μετά την κατανάλωση τόνου. Άλλα πεπτικά συμπτώματα περιλαμβάνουν σοβαρό κοιλιακό άλγος, διάρροια και δυσκολία στην κατάποση. Η διάρροια και ο εμετός είναι ο τρόπος του οργανισμού σας για να απαλλαγείτε από τα προσβλητικά τρόφιμα και η αντίδραση μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε λίγα λεπτά και να διαρκέσει μέχρι δύο ώρες μετά την κατανάλωση τόνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργίας.

Αλλεργικό άσθμα

Εάν είστε αλλεργικός στον τόνο, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα που σχετίζονται με το άσθμα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, συριγμό, σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια. Η αναπνοή στον καπνό, η μυρωδιά τόνου-ψαριού ή ο χειρισμός τόνου σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ιχθύων μπορεί να προκαλέσει άσθμα. Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος συνήθως αναπτύσσονται μέσα σε λίγα λεπτά έως δύο ώρες μετά την έκθεση. Μια καθυστερημένη ασθματική απόκριση στον τόνο μπορεί να συμβεί τρεις έως οκτώ ώρες μετά την έκθεση.

Αναφυλαξία

Αν είστε αλλεργικοί στον τόνο, μπορεί να εμφανίσετε αναφυλαξία, η οποία είναι μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα σας. Μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και διόγκωση ιστών όπως τα χείλη, το λαιμό, η γλώσσα ή οι αρθρώσεις. Η αναφυλαξία αναπτύσσεται ταχέως και μπορεί να επαναληφθεί λίγες ώρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Είναι δυνητικά θανατηφόρο, επομένως πρέπει να πάρετε άμεση ιατρική φροντίδα, ακόμη και αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.