Μειονεκτήματα ατμού δωμάτιο

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Το ατμόλουτρο αποτελεί δημοφιλή προσθήκη στα γυμναστήρια και τα κέντρα υγείας εδώ και δεκαετίες. Τα δωμάτια ατμού πιστώνονται με κάθε είδους οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και της αποτοξίνωσης. Αυτά τα οφέλη μπορεί να είναι υπερβολικά – και στην πραγματικότητα, το ατμόλουτρο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά σας.

Τα μικρόβια

Το ζεστό, υγρό περιβάλλον του ατμού είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για πολλά μικρόβια και μύκητες. Οι ιδιαίτερα εμπορικοί ή κακώς καθαρισμένοι χώροι ατμού είναι ιδιαίτερα πιθανό να είναι ανασφαλείς. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το ατμόλουτρο, βεβαιωθείτε ότι έχει καθαριστεί πρόσφατα. Ακολουθήστε τις συμβουλές που δίνονται από το “Newsweek” και ποτέ μην εισάγετε σάουνα με γυμνά πόδια. Φορέστε παπούτσια από καουτσούκ, ή σαγιονάρες, για να αποτρέψετε το πόδι του αθλητή.

Αγονία

Για τους άνδρες που προσπαθούν να έχουν παιδιά, ο χρόνος στη σάουνα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Η παρατεταμένη έκθεση σε θερμοκρασίες άνω των 104 βαθμών Fahrenheit μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή σπέρματος, σημειώνει η κλινική Mayo – και οι θερμοκρασίες ατμού είναι συνήθως πάνω από 104 μοίρες. Εάν ασκείτε πριν από τον ατμό, η θερμοκρασία του σώματος σας θα είναι ήδη υψηλή για κάποιο χρονικό διάστημα – ενδεχομένως επιδεινώνοντας αυτό το αποτέλεσμα.

Προσωρινή απώλεια βάρους

Πολλοί βλέπουν το ατμόλουτρο ως μέθοδο απώλειας βάρους. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου βάρους σε ένα ατμόλουτρο είναι μόνο το βάρος του νερού, από την εφίδρωση. Αυτή η απώλεια βάρους είναι προσωρινή και θα την επαναφέρετε μόλις έχετε κάτι να πίνετε. Η δαπάνη υπερβολικού χρόνου στο δωμάτιο ατμού μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αφυδάτωση, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Αυξημένη θερμοκρασία πυρήνα

Η παρατεταμένη έκθεση σε ατμό μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Αν και το ατμόλουτρο θα προκαλέσει εφίδρωση, το σώμα σας μπορεί να μην ιδρώνει όσο χρειάζεται, λόγω της υγρασίας του περιβάλλοντος. Μια ξηρή σάουνα σάς επιτρέπει να ιδρώνετε ελεύθερα και να κρυώσετε αποτελεσματικότερα.

Μερικοί βλέπουν το ατμόλουτρο ως έναν τρόπο να καίνε θερμίδες χωρίς άσκηση. Αλλά ενώ μπορείτε να αισθανθείτε σαν να δαπανάτε ενέργεια λόγω της θερμότητας, καίτε πολύ λίγες θερμίδες. Οι θερμίδες καίγονται από τους μύες εργασίας – όχι από τη θερμότητα. Καθισμένος σε ένα ατμόλουτρο θα κάψει λίγες θερμίδες ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία.

Κακή καύση θερμίδων