Παρενέργειες του mri με αντίθεση

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού ή η μαγνητική τομογραφία είναι μια μέθοδος σάρωσης του ανθρώπινου σώματος που παρέχει σαφείς λεπτομερείς εικόνες των οργάνων και των μαλακών ιστών. Μια βαφή αντίθεση χρησιμοποιείται μερικές φορές για να βελτιώσει την ποιότητα των σαρώσεων, αν και οι περισσότερες σαρώσεις δεν τη χρειάζονται. Η αντίθεση καθιστά ευκολότερο να βλέπεις έναν ιστό που είναι δύσκολο να ανιχνευθεί. Οι συνήθεις λόγοι για τη χρήση αυτών των παραγόντων περιλαμβάνουν ιστορικό όγκων, καρκίνο, χειρουργική επέμβαση, αναζήτηση φλεγμονής ή μόλυνσης και αξιολόγηση αιμοφόρων αγγείων.

Κοινές παρενέργειες

Οι πιο συνηθισμένες, οι αποκαλούμενες φυσιολογικές, ανεπιθύμητες ενέργειες του παράγοντα αντίθεσης MRI είναι ήπιας και προσωρινής φύσης. Αυτά περιλαμβάνουν τον πόνο ή το κάψιμο στο σημείο της ένεσης, τη χαμηλή αρτηριακή πίεση, το δευτερεύον δερματικό εξάνθημα, τους ήπιους πονοκεφάλους, τις αλλαγές στην πήξη του αίματος, τη ζάλη και τη ναυτία. Συνήθως αυτές οι παρενέργειες δεν απαιτούν καμία θεραπεία. Μια μελέτη της κλινικής Mayo για ενέσεις αντίθεσης ανέφερε ότι το 0,04% των 450.000 ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν παρενέργειες μετά από χορήγηση με παράγοντα αντίθεσης για σάρωση μαγνητικής τομογραφίας. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν πιο συχνά ήταν η κυψέλη και η ναυτία. Από τους 450.000 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, 19 είχαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που απαιτούσαν θεραπεία και ένα άτομο πέθανε.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Οι αλλεργικές αντιδράσεις με παράγοντες αντίθεσης δεν είναι συνηθισμένες. Ο Δρ Jonathan R. Dillman και συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Michigan μελετούσαν 78.353 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας με παράγοντα αντίθεσης και ανέφεραν ότι μόνο 54 από αυτούς είχαν οξεία αλλεργική αντίδραση. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Roentgenology» τον Δεκέμβριο του 2008. Οι ασθενείς που είναι αλλεργικοί σε άλλες βαφές χρώματος αντίθεσης, ιώδιο ή οστρακοειδή μπορεί να αναπτύξουν τέτοιες αντιδράσεις. Συνήθως οι αλλεργικές αντιδράσεις αναπτύσσονται σύντομα μετά την έγχυση της αντίθεσης. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης σε παράγοντες αντίθεσης με μαγνητική τομογραφία περιλαμβάνουν κυψέλες, πρήξιμο στο πρόσωπο, εξανθήματα, κνησμό, εφίδρωση, μάτια υγρά και φαγούρα και δύσπνοια. Συχνά, οι αντιδράσεις είναι ήπιες και μπορούν να ελεγχθούν με φάρμακα, λέει η Radiology Info. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ωστόσο, η αλλεργική αντίδραση μπορεί να γίνει σοβαρή και ακόμη και απειλητική για τη ζωή. Ο ασθενής συμβουλεύεται να επικοινωνήσει με το γιατρό μόλις εμφανιστούν οι αλλεργικές αντιδράσεις.

Νεφρογενής συστηματική ίνωση

Η πιο σοβαρή παρενέργεια που προκαλείται από τις αντιθέσεις MRI αποδίδεται στο γαδολίνιο. Το FDA αναφέρει ότι οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και νεφρικές παθήσεις δεν μπορούν να φιλτράρουν γρήγορα τη χημική βαφή και παραμένουν στο σώμα. Εκεί προκαλεί μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που ονομάζεται νεφρογενής συστηματική ίνωση ή NSF, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ο Δρ. Thomas Grobner που δημοσιεύθηκε στην «Νεφρολογική Μεταμόσχευση Αιμοπεταλίων» τον Ιανουάριο του 2006. Τα συμπτώματα NSF περιλαμβάνουν σκληρυμένο δέρμα με κόκκινα έμπλαστρα και είναι τα περισσότερα Που βρίσκονται συνήθως στα άκρα. Άλλα συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν μυϊκή σύσπαση, πόνο στις αρθρώσεις, κίτρινα σημεία στα μάτια και δυσλειτουργία εσωτερικών οργάνων. Αυτή η σπάνια ασθένεια δεν έχει καμία θεραπεία, αλλά επηρεάζει μόνο ασθενείς με υπάρχοντα νεφρικά προβλήματα που εγχέονται με γαδολίνιο. Οι ασθενείς που έλαβαν άλλες βαφές αντίθεσης ή εκείνοι που δεν πάσχουν από προβλήματα που σχετίζονται με τα νεφρά δεν έλαβαν NSF. Τέσσερις από τους πέντε εγκεκριμένους παράγοντες αντίθεσης γαδολινίου που συνδέονται με το NSF περιλαμβάνουν Omniscan, Multihance, Magnevist και OptiMARK, λέει ο FDA.