Σημάδια αυτισμού σε ηλικία τριών ετών

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού – ΣΔΑ – είναι μια ομάδα αναπτυξιακών διαταραχών που αρχίζουν στην παιδική ηλικία. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρή. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η ASD επηρεάζει 1 στα 88 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και συνήθως δεν έχουν διαγνωστεί μέχρι την ηλικία των 3 ετών, τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη βρεφική ηλικία. Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίζονται αυτά τα συμπτώματα, τόσο πιο σύντομα μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία.

Κοινωνικές δεξιότητες

Ένα κοινό σύμπτωμα του αυτισμού είναι η κοινωνική αποκόλληση. Μπορεί να έχετε λόγο ανησυχίας αν ο 3χρονος σας δεν παίζει με άλλους. Το παιδί σας μπορεί επίσης να γίνει άκαμπτο ή να τραβήξει μακριά όταν προσπαθείτε να τον αγκαλιάσετε ή να τον αγκαλιάσετε. Ενώ πολλά παιδιά ηλικίας 3 ετών δυσκολεύονται να αποσυνδεθούν από τους γονείς, το παιδί σας μπορεί να μην παρουσιάζει συναισθηματική αντίδραση όταν φεύγετε από το δωμάτιο ή τον μετακομίζετε σε κάθισμα.

Λεκτικές ενδείξεις

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, πολλά παιδιά σχηματίζουν λέξεις και σύντομες προτάσεις. Ωστόσο, εάν το παιδί σας έχει διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, μπορεί να μην μιλήσει καθόλου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά με αυτισμό θα αρχίσουν να φλύζουν και να μιλούν και να σταματούν ξαφνικά. Εάν συμβεί αυτό, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για το παιδί σας με τις ανησυχίες σας. Το παιδί σας μπορεί επίσης να έχει έναν δύσκολο χρόνο να εκφράσει τις ανάγκες ή τις επιθυμίες του, γεγονός που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε απογοήτευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί απλώς να επαναλάβει έναν ήχο ή μια λέξη ξανά και ξανά για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Μη λεκτικές ενδείξεις

Ακριβώς όπως υπάρχουν λεκτικές ενδείξεις που υποδηλώνουν αυτισμό, υπάρχουν και μη λεγόμενες ενδείξεις. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, τα περισσότερα παιδιά θα γυρίσουν το κεφάλι τους όταν καλείται το όνομά τους. Τα παιδιά με ASD μπορεί να εμφανιστούν σαν να μην σας ακούν ή σας αγνοούν. Η έλλειψη επαφής με τα μάτια μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα της ASD. Όταν μιλάτε στο παιδί σας ή προσπαθείτε να τον εμπλακείτε σε παιχνίδια ή συνομιλία, θα εμφανιστεί σαν να είναι στον δικό του κόσμο, χωρίς να δίνει προσοχή στις προσπάθειές σας. Εάν τραβήξετε την προσοχή του, μπορεί να δείτε ένα πρόσωπο χωρίς έκφραση που κοιτάζει πίσω σας.

Άλλες συμπεριφορές

Μερικά παιδιά με ASD παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις κλονισμού ή συνεχή πτύχωμα των χεριών τους. Μπορούν επίσης να εμφανίσουν μια γοητεία ή εμμονή με ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Ενώ τα παιδιά ηλικίας 3 ετών χωρίς ASD μπορεί να έχουν ένα αγαπημένο παιχνίδι, έχουν την τάση να βαριούνται με το ίδιο αντικείμενο μετά από λίγο. Μερικά παιδιά με ASD έχουν την τάση να επιλέγουν ένα στοιχείο και να παίζουν μαζί του χωρίς διακοπή. Μπορεί ακόμη και να καθίσει για ώρες με τα μπλοκ του, τοποθετώντας τα σε άριστη τάξη · εάν το έργο του διαταράσσεται, μπορεί να αρχίσει να ουρλιάζει ή να γίνει ασυμβίβαστο.

Τα παιδιά με ASD μπορεί να επιμείνουν σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Όταν αυτή η ρουτίνα είναι διαταραγμένη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, όπως κρίσεις ή αυτοτραυματισμό, όπως δάγκωμα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το τρίχρονο σας θέλει τα γεύματά του την ίδια ώρα κάθε μέρα ή το μπάνιο του την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Αν και δεν μπορεί να σας πει αυτό είναι αυτό που θέλει, θα σας ενημερώσει όταν δεν είναι χαρούμενος που η ρουτίνα του έχει σπάσει.

Ρουτίνα