Σημάδια και συμπτώματα πάρα πολλών ινών στη διατροφή

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η προσθήκη ινών στη διατροφή σας ή η χρήση συμπληρωμάτων από ίνες μπορεί να είναι επωφελής για την υγεία σας. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και υψηλή σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση πάρα πολλών ινών μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως κράμπες, δυσκοιλιότητα ή αφυδάτωση.

Κακή οστική ανόρθωση

Πάρα πολλές ίνες στη διατροφή σας αναγκάζουν το σώμα σας να περάσει τα μέταλλα σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ασβέστιο χωρίς να τα απορροφήσει. Αυτά τα μέταλλα είναι σημαντικά για το σχηματισμό αίματος και την υγεία των οστών. Ενδεχομένως να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες αυτών των ορυκτών στη διατροφή σας, ωστόσο η υπερβολική λήψη ινών μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση. Εάν καταναλώνετε πάρα πολλές ίνες, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε μια πολυβιταμίνη για να αντικαταστήσετε τα χαμένα θρεπτικά συστατικά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προσθέσετε βιταμίνες στη διατροφή σας.

Κοιλιακά θέματα

Ο μέσος ενήλικος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 10 έως 15 γραμμάρια ινών κάθε μέρα. Οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 35 γραμμάρια ινών κάθε μέρα. Η κατανάλωση περισσότερων από τα συνιστώμενα 35 γραμμάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι δυσάρεστη για εσάς. Προσθέστε περισσότερες ίνες στη διατροφή σας με μικρά βήματα για να αποφύγετε τις δυσμενείς επιπτώσεις. Το να πάρετε πάρα πολύ ίνες στη διατροφή σας πολύ γρήγορα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα συμπτώματα στο έντερο όπως φούσκωμα, αέριο και κράμπες. Προσθέστε σταδιακά ινών στη διατροφή σας για 6 έως 8 εβδομάδες για να αποφύγετε ή να περιορίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Δυσκοιλιότητα και διάρροια

Η προσθήκη υπερβολικών ινών στη διατροφή σας σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Είναι φυσιολογικό να μην μετακινείτε τα έντερά σας για μία ημέρα, αλλά αν έχετε περισσότερες από δύο ημέρες δυσκοιλιότητας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να δείτε εάν ένα καθαρτικό ή κλύσμα θα σας βοηθήσει. Η περίσσεια ινών μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια. Το σώμα σας θα τραβήξει το νερό που χρειάζεται για να περάσει την ίνα από το σώμα σας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η δυσάρεστη διάρροια, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να εξαφανιστούν μόνοι τους μετά από μερικές ημέρες από την προσαρμογή του σώματός σας στην αύξηση των ινών.

Συμπληρώματα ινών

Η προσθήκη συμπληρωμάτων ίνας ξαφνικά στη διατροφή σας μπορεί να ερεθίσει το έντερο. Διάφοροι τύποι συμπληρωμάτων ινών μπορούν να σας διευκολύνουν να καταναλώνετε τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες. Οι διαλυτές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Οι αδιάλυτες ίνες επιταχύνουν την πέψη και μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Τα συμπληρώματα ινών πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την καθοδήγηση του γιατρού σας.