Συμπτώματα αλλεργίας σε γάτες

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, σχεδόν το 15% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες βιώνει κάποιο είδος αλλεργικής αντίδρασης σε κατοικίδια ζώα όπως γάτες ή σκύλους. Η πρωταρχική αιτία τέτοιων αλλεργιών είναι η πενιχρή κατοικία – οι νεκρές δερματικές κυτταρικές γάτες και τα σκυλιά ρίχνονται σε καθημερινή βάση. Αν είστε αλλεργικοί σε γάτες, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να παρατηρήσετε αμέσως ή αρκετές ώρες μετά την αλληλεπίδραση με μια γάτα. Μερικά άτομα αντιμετωπίζουν συμπτώματα αλλεργίας όταν αγγίζουν ή παίζουν στενά με μια γάτα, ενώ άλλα μπορεί να μην είναι σε θέση να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με μια γάτα χωρίς να υποφέρουν από συμπτώματα αλλεργίας.

Runny ή Stuffy μύτη

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα ρινικά σας πέρασμα γίνονται συμφόρηση όταν είστε γύρω από τις γάτες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να φτερνίσουν ή να ψεκάσουν όταν είναι παρόντες μια γάτα. Εάν αυτά τα συμπτώματα είναι γνωστά, ίσως είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα κουτί ιστών χρήσιμο για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα ενώ εσείς ξοδεύετε χρόνο με μια γάτα.

Πνευματικά ή υδατώδη μάτια

Ενδέχεται να εμφανιστούν κνησμώδη, ερυθρά ή υγρά μάτια. Αυτό συμβαίνει όταν η μύτη γάτας – η οποία μπορεί να επιπλέει σε όλο τον αέρα – έρχεται σε επαφή με τα μάτια σας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι συχνά τρίβετε τα μάτια σας για να ανακουφίσετε τον κνησμό. Παρόλο που αυτό μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση, ίσως να βάζετε περισσότερα αλλεργιογόνα στα μάτια σας αγγίζοντας τα μάτια σας με τα χέρια σας. Οι οφειλόμενες σε αλλεργιογόνο οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να παρέχουν κάποια ανακούφιση για αυτά τα συμπτώματα. Πλύνετε τα χέρια σας μετά από να παίξετε με μια γάτα, καθώς αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να απομακρύνετε το υπερβολικό άγχος του κατοικίδιου από τα χέρια σας

Άσθμα / συριγμός

Εάν έχετε σοβαρή αλλεργία στις γάτες ή εάν έχετε άσθμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε δυσκολία στην αναπνοή όταν βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο με μια γάτα. Εάν έχετε άσθμα που επιδεινώνεται από την οσφυϊκή γάτα, μπορεί να εμφανιστεί βήχας, συριγμός, δύσπνοια ή σφίξιμο και πόνο στο στήθος σας. Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, ίσως χρειαστεί να βρείτε έναν καθαρό χώρο μακριά από τη γάτα μέχρι να υποχωρήσει αυτά τα συμπτώματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει εάν τα συμπτώματα αυτά παρατηρηθούν από μικρά παιδιά προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση σοβαρής επίθεσης κατά του άσθματος. Η καλύτερη επιλογή για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να συνεπάγεται τη μη ύπαρξη γάτας ως κατοικίδιου ζώου. Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι μια επιλογή, εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε την περιοχή όπου η γάτα σας επιτρέπεται να περιπλανηθεί σε όλο το σπίτι σας. Καθαρίστε τακτικά και εγκαταστήστε ένα φίλτρο HEPA στο σπίτι σας για να περιορίσετε τη ροή της γάτας.

Κνίδωση / Έκζεμα

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας ενοχλεί όταν αγγίζετε ή παίζετε με μια γάτα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αλλεργίας της γάτας σας, μπορεί να εμφανίσετε κνίδωση ή έκζεμα στο δέρμα σας. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε φαγούρα, ξηρό δέρμα. Το πλύσιμο των χεριών σας μετά το παιχνίδι με μια γάτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των συμπτωμάτων. Ωστόσο, εάν προκύψουν αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ένα αντιισταμινικό για να ανακουφίσετε την ταλαιπωρία σας.