Τα αποτελέσματα του λευκαντικού στο δέρμα και τα μάτια

Δερματικά εφέ

Το Bleach είναι ένα χημικό διάλυμα με βάση το χλώριο που πωλείται ευρέως σε καταστήματα παντοπωλείου και έχει πολλές οικιακές εφαρμογές, αλλά μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Εκτός από την οικιακή ποικιλία, υπάρχουν επίσης αρκετές συνθέσεις πιο ισχυρής βιομηχανικής χλωρίνης και οι κίνδυνοι για την υγεία τους είναι ακόμα μεγαλύτεροι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγετε την έκκριση του δέρματος ή των ματιών κατά το χειρισμό του, καθώς μια τέτοια έκθεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους ιστούς.

Εφέ μάτι

Η έκθεση του κοινού λευκαντικού οικιακής χρήσης στο δέρμα σας δεν είναι πιθανό να έχει άμεσες επιπτώσεις, ειδικά εάν το λευκαντικό έχει αραιωθεί με νερό, σύμφωνα με το “CRC Handbook of Laboratory Safety” του A. Keith Furr. Όσο περισσότερο παραμένει το λευκαντικό στο δέρμα σας, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα αρχίσετε να βιώνετε καψίματα, φαγούρα και άλλους τύπους ερεθισμού. Εάν το λευκαντικό παραμείνει στο δέρμα σας για μια υπερβολικά μεγάλη χρονική περίοδο, μπορεί να προκαλέσει ελάττωση των χρωστικών και μόνιμη βλάβη των ιστών. Οι ισχυρότερες βιομηχανικές φόρμουλες του λευκαντικού θα παράγουν τα ίδια αποτελέσματα, μόνο σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Πρώτες βοήθειες

Το να έχετε λευκαντικό στα μάτια σας είναι πολύ πιο σοβαρό από το να το πάρετε στο δέρμα σας, οι βλάβες μπορεί να συμβούν πολύ πιο γρήγορα και το χειρότερο σενάριο μπορεί να είναι πιο εξασθενητικό. Σύμφωνα με τον Furr, ο πόνος και ο ερεθισμός θα είναι άμεσοι και ανάλογοι με τη δραστικότητα του λευκαντικού. Ο ερεθισμός και η βλάβη στους οφθαλμικούς ιστούς θα συνεχιστεί έως ότου ξεπλυθεί ολόκληρο το χλωρίνη και ο πόνος και η τρυφερότητα είναι πιθανό να συνεχιστεί για μερικές ώρες μετά, ακόμη και σε περιπτώσεις ήπιας έκθεσης λευκαντικού. Εάν η πρώτη βοήθεια χορηγηθεί αμέσως, μπορεί να αποφευχθεί η μόνιμη βλάβη. Εάν η λευκαντική ουσία παραμείνει καθυστέρηση ή εάν το χλωρίνη είναι πολύ ισχυρό, πιο σοβαρές συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν βλάβη της όρασης και ακόμη και απώλεια του ματιού ή των ματιών.

Πρόληψη

Η άμεση εφαρμογή της πρώτης βοήθειας είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση της βλάβης του δέρματος και των ματιών. Η εταιρία Clorox, κατασκευαστές του Clorox Bleach, συνιστά την αντιμετώπιση της έκθεσης του δέρματος, πλένοντας το δέρμα με νερό για 15 έως 20 λεπτά. Αν έχετε λευκαντικό στα ρούχα και απορροφάται στο δέρμα σας, αφαιρέστε πρώτα τα ρούχα πριν ξεπλύνετε. Αν δεν εμφανιστεί ερεθισμός, δεν απαιτείται επαγγελματική ιατρική θεραπεία. Αν έχετε λευκαντικό στα μάτια σας, κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά και ξεπλύνετε τα με καθαρό νερό για 15 έως 20 λεπτά. Εάν φοράτε φακούς επαφής, σταματήστε να τα αφαιρέσετε μετά από περίπου πέντε λεπτά έκπλυσης και, στη συνέχεια, συνεχίστε. Πάντα να αναζητάτε την επαγγελματική ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό μετά την έκθεση των ματιών. Το άμεσο ξεβγάλισμα είναι η υψηλότερη προτεραιότητα, αλλά εάν μπορείτε να καλέσετε κάποιον να σας καλέσει ιατρική φροντίδα ενώ εκπλένετε, το κάνετε.

Για να αποφευχθεί η έκθεση αυτών των τύπων, η Furr συνιστά να φοράτε αδιάβροχα λαστιχένια γάντια και προστατευτικά γυαλιά.