Ασημένια οφέλη νερού

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Το ασημένιο νερό είναι ένας γενικός όρος για τα σωματίδια αργύρου μέσα στο νερό, αν και υπάρχουν πολλοί τύποι. Η πιο βασική λύση αποτελείται από ορατά κομμάτια αργύρου στο νερό της βρύσης, ενώ ο “ιονικός άργυρος” είναι ένας πιο εξελιγμένος τύπος και περιλαμβάνει τη διαδικασία ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή θετικών ιόντων αργύρου εναιωρημένων σε κολλοειδές διάλυμα. Τα ασφαλέστερα και πιο βιολογικά ενεργά διαλύματα αργύρου περιέχουν τα μικρότερα σωματίδια και το καθαρότερο νερό. Τα οφέλη του αργύρου ήταν γνωστά από τους πρώτους πολιτισμούς.

Διατήρηση

Οι αρχαίοι πολιτισμοί, όπως οι Φοίνικες και οι Έλληνες, γνώριζαν ότι η αποθήκευση νερού και λαδιών μέσα σε ασημένια δοχεία διατηρούσε τη φρεσκάδα των υγρών για μεγάλες χρονικές περιόδους. Μερικοί επίσης συνειδητοποίησαν ότι η κατανάλωση από ένα ασημένιο κύπελλο ήταν πιο υγιεινή από το να πιείτε από ένα κύπελλο χαλκού ή μολύβδου Ο Ιπποκράτης, θεωρούμενος ως συντάκτης των ιατρικών πρακτικών, αλέθεται κομμάτια αργύρου σε σκόνη και το κατανάλωσε με νερό για υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία. Κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας, τα μικροβιακά αίτια της ασθένειας και της αλλοίωσης δεν κατανοήθηκαν, αλλά τα χρόνια πρακτικής απέδωσαν αξιοσημείωτα οφέλη που καταγράφηκαν. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι, μέχρι την ευρεία χρήση της ψύξης και της ομογενοποίησης, χρησιμοποίησαν ασημένια κουτάλια και κέρματα στο γάλα για να τα διατηρήσουν.

Απολυμαντικό

Καθώς έγινε καλύτερα κατανοητό πώς οι μικροοργανισμοί όπως τα βακτήρια, οι ιοί και τα καλούπια προκάλεσαν ασθένειες και αλλοιώσεις, δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην ανακάλυψη και χρήση ουσιών που τους σκότωσαν. Πριν από το 1938, όταν ανακαλύφθηκε πενικιλίνη, διαλύματα αργύρου χρησιμοποιήθηκαν ως απολυμαντικά, ειδικά για χειρουργικά εργαλεία και εργαστηριακό εξοπλισμό. Η αλοιφή νιτρικού αργύρου χρησιμοποιήθηκε για την απολύμανση των ματιών των νεογέννητων για πολλές δεκαετίες πέρα ​​από την ανακάλυψη της πενικιλίνης. Σύμφωνα με τις Εθνικές Ακαδημίες, διαλύματα ιοντικού αργύρου χρησιμοποιούνται για την απολύμανση του πόσιμου νερού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στο ρωσικό σταθμό “Mir”. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσω του χορηγικού εγχειριδίου “Απολύμανση Νερού”, δηλώνει ότι τα ασημένια κολλοειδή είναι αποτελεσματικά απολυμαντικά νερού για πόσιμο νερό στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Αντιμικροβιακό

Αν και τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν την ικανότητα του αργύρου να καθαρίζει το νερό και να απολυμαίνει άψυχα αντικείμενα είναι άφθονα, η ικανότητά του να σκοτώνει παθογόνους οργανισμούς στο ανθρώπινο σώμα θεωρείται αμφιλεγόμενη και δεν έχει μελετηθεί καλά. Ωστόσο, μια μελέτη της Νότιας Κορέας που δημοσιεύτηκε σε μια έκδοση του περιοδικού “Journal of Microbiology and Biotechnology” του 2008, διαπίστωσε ότι τα ιονικά διαλύματα αργύρου είναι αποτελεσματικά στην θανάτωση των βακτηρίων και του μύκητα Candida albicans στα πιάτα Petri. Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του βόρειου Τέξας, Δρ. Mark Farinha, διαπίστωσε ότι τα διαλύματα κολλοειδούς αργύρου είχαν αντιμικροβιακή επίδραση στους in situ πληθυσμούς Staphylococcus, Candida και Pseudomonas. Μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα των λύσεων αργύρου φαίνεται να είναι η ανικανότητα των παθογόνων οργανισμών να γίνουν ανθεκτικές σε αυτές, γι ‘αυτό και οι ανθρώπινες μελέτες είναι τόσο σημαντικές για την ανάληψη.