Δραστηριότητες κοινωνικής ανάπτυξης για βρέφη

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η κοινωνική ανάπτυξη περιλαμβάνει την εμπιστοσύνη, την αυτοπεποίθηση, την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να μοιράζονται, να συνεργάζονται και να συνδέονται. Αυτός ο τύπος ανάπτυξης είναι σημαντικός για το μωρό σας και για τη μετέπειτα επιτυχία του στο σχολείο και στις φιλίες. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του, το παιχνίδι και η επανάληψη είναι ιδιαίτερα σημαντικά για κάθε είδους ανάπτυξη. Οι απλές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων του.

Πιέστε-α-Boo!

Ένα παιχνίδι peek-a-boo μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να αναπτυχθεί κοινωνικά, με περισσότερους από έναν τρόπους. Εκτός από την επαφή με τα μάτια και βοηθώντας το μωρό σας να χαμογελάει και να γελάει, μπορείτε να την βοηθήσετε να ακολουθήσει κινούμενα αντικείμενα με τα μάτια της. Επιπλέον, θα την ετοιμάζετε για την ημέρα που ανακαλύπτει τη μονιμότητα του αντικειμένου. Όταν είναι νέος, δεν συνειδητοποιεί ότι ένα αντικείμενο είναι ακόμα εκεί, ακόμα κι αν δεν το βλέπει. Όταν είναι παλαιότερο μωρό, θα είναι σε θέση να καταλάβει τη μονιμότητα του αντικειμένου. Όταν καλύπτετε το πρόσωπό σας ή το κεφάλι με τα χέρια σας ή με μια κουβέρτα, το μωρό σας δεν μπορεί πλέον να σας δει. Αποκαλύψτε το πρόσωπό σας ή το κεφάλι σας λέγοντας “Peek-a-boo!” Και το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να καταλαβαίνει και να εμπιστεύεται ότι θα σας δει πάλι – ακόμα κι αν εξαφανιστείτε.

Δραστηριότητες απομίμησης

Η μίμηση του μωρού σας και του δίνει τη δυνατότητα να μιμηθεί μπορεί να βοηθήσει την κοινωνική του ανάπτυξη. Καθώς παίρνετε στροφές μιμούνται ο ένας τον άλλο, το μωρό σας μαθαίνει πώς να συνεργάζεται και να συμμετέχει σε μια κοινωνική δραστηριότητα. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την εικόνα του. Όταν το μωρό σας κάνει μια φωνή ή μια έκφραση του προσώπου, κάντε επαφή με τον οφθαλμό και στη συνέχεια μιμηθεί τον ήχο ή την έκφραση. Δώστε στο μωρό σας την ευκαιρία να σας μιμηθεί κάνοντας απλούς ήχους και ανόητες εκφράσεις.

Ανάγνωση στο μωρό

Η ανάγνωση στο μωρό σας βοηθάει στην κατανόηση της γλώσσας και στην ανάπτυξη ικανοτήτων ακρόασης. Επιτρέπει επίσης να ακούει διαφορετικά συναισθήματα και εκφραστικούς ήχους, που μπορούν να την βοηθήσουν να επικοινωνήσει αργότερα. Η Kids Health συνιστά να αφιερώσετε χρόνο για να διαβάσετε κάθε μέρα, όπως πριν από τον ύπνο. Κρατήστε τα βιβλία πρακτικά στο σπίτι και στη σακούλα της πάνας. Δοκιμάστε βιβλία από χαρτόνι ή ύφασμα αν το μωρό σας θέλει να βάλει τα πάντα στο στόμα της.

Σύνδεση με το μωρό

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βοηθήσετε την κοινωνική ανάπτυξη του μωρού σας είναι να ξοδέψετε χρόνο μαζί του. Απλά τον εμπλοκή του με χαμόγελα μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Η εμφάνιση της αγάπης και της αγάπης με τη μορφή φιλιών, αγκαλιές και απλή συζήτηση μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και της εικόνας του. Αφήστε χρόνο κάθε μέρα για να μιλήσετε στο μωρό σας, κρατήστε τον ή τραγουδήστε του ένα τραγούδι.