Παρενέργειες του shisha

Εθισμός

Το Shisha ή το κάπνισμα ναργιλέ περιλαμβάνει ένα σωλήνα νερού που έχει ένα μπολ, θάλαμο καπνού και σωλήνα. Ένας ειδικός τύπος καπνού καίγεται μέσα στο θάλαμο και ο καπνός ανεβαίνει μέσω του νερού στο μπολ πριν εισπνευστεί μέσω του σωλήνα. Το MayoClinic.com προειδοποιεί ότι ο καπνός που χρησιμοποιείται στο κάπνισμα shisha είναι τοξικός. Οι καπνιστές Shisha μπορούν να εισπνεύσουν περισσότερους καπνούς από το τσιγάρο λόγω των μεγαλύτερων σωλήνων που χρησιμοποιούνται. Το κάπνισμα Shisha έχει πολλές παρενέργειες.

Καρκίνοι

Όπως και με το κάπνισμα τσιγάρων, το κάπνισμα shisha φέρει τον κίνδυνο εθισμού, που οδηγεί σε καθημερινή χρήση. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπογραμμίζουν ότι το shisha περιέχει καπνό, νικοτίνη και άλλα χημικά που το καθιστούν εθιστικό. Η νικοτίνη φθάνει στον εγκέφαλο μόνο σε περίπου 10 δευτερόλεπτα μετά την εισπνοή. Για το λόγο αυτό, ο εθισμός μπορεί να συμβεί μετά από μερικές συνεδρίες καπνίσματος shisha. Τα δυσάρεστα συμπτώματα απόσυρσης από τη διακοπή του καπνίσματος του shisha περιλαμβάνουν ερεθισμό, κόπωση, πονοκεφάλους, μυρμήγκιασμα και κατάθλιψη.

Άσθμα και ασθένεια

Μια εσφαλμένη αντίληψη για το κάπνισμα του shisha είναι ότι είναι λιγότερο επιβλαβής για το σώμα από τα τσιγάρα, επειδή ο καπνός εισπνέεται μέσω του νερού. Ωστόσο, το MayoClinic.com εξηγεί ότι ο καπνός shisha περιέχει επίσης πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές χημικές ουσίες. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να είναι καρκινογόνες (που προκαλούν καρκίνο) στο σώμα. Το κάπνισμα Shisha μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα των χειλιών, του στόματος, της γλώσσας, του λαιμού και των πνευμόνων.

Ο μεγάλος όγκος καπνού από το shisha μπορεί επίσης να προκαλέσει χημικό ερεθισμό των πνευμόνων, οδηγώντας ή επιδεινώνοντας το άσθμα που προκαλείται από αλλεργία. Ακόμη και σε άτομα που δεν είναι επιρρεπή στο άσθμα, οι τοξικές χημικές ουσίες στον καπνό μπορούν να ερεθίσουν και να φλεγμονή την επένδυση των ρινικών διόδων, του στόματος και του λαιμού και να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις από το ανοσοποιητικό σύστημα. Το συμβούλιο προώθησης της υγείας της Σιγκαπούρης σημειώνει ότι, όπως και με τον καπνό τσιγάρων, ακόμη και ο παθητικός καπνός shisha μπορεί να προκαλέσει βλαβερές επιδράσεις στο σώμα που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες.