Παρενέργειες του triam / hctz 37.5-25

Γαστρεντερικό

Το Triam / Hctz είναι ένας συνδυασμός των φαρμάκων triamterene και υδροχλωροθειαζίδη. Αυτά τα φάρμακα είναι ισχυρά διουρητικά, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνουν την ποσότητα του υγρού στο σώμα αυξάνοντας τον όγκο των ούρων. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μειώνοντας τον όγκο του αίματος. Αν και αυτά τα φάρμακα θεωρούνται γενικά ασφαλή, υπάρχουν μερικές παρενέργειες που πρέπει να σημειωθούν.

Καρδιαγγειακά

Πολλές από τις παρενέργειες που προκύπτουν από τη χρήση του triamterene και της υδροχλωροθειαζίδης επηρεάζουν το γαστρεντερικό σύστημα. Μερικά από αυτά είναι σχετικά ήπια και περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, αλλαγές στην όρεξη ή τη γεύση, διάρροια και δυσκοιλιότητα, σημειώνει το RxList. Άλλες παρενέργειες περιλαμβάνουν ερεθισμό του στομάχου, που μπορεί να προκαλέσει χρόνιο κοιλιακό άλγος. Αυτός ο συνδυασμός φαρμάκων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή του παγκρέατος, επίσης γνωστή ως παγκρεατίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει αιχμηρό άλγος στο άνω μέρος της κοιλιάς, η οποία γίνεται χειρότερη όταν το φαγητό καταπιεί. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να αναπτύξουν ενδοηπατικό χολοστατικό ίκτερο, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα των λευκών των ματιών και του δέρματος.

Νευρικό σύστημα

Υπάρχουν ορισμένες καρδιαγγειακές παρενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση του triamterene και της υδροχλωροθειαζίδης, οι εκθέσεις του Drugs.com. Αυτές περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, που είναι ένας αυξημένος καρδιακός ρυθμός, και ορθοστατική υπόταση, η οποία είναι μια κατάσταση στην οποία η αρτηριακή πίεση πέφτει όταν ο ασθενής ανεβαίνει ξαφνικά από μια θέση κλίσης. Και οι δύο αυτές παρενέργειες οφείλονται στην απώλεια όγκου αίματος που προκαλούν αυτά τα φάρμακα. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα με την αναπνοή και να αναπτύξουν πόνο στο στήθος. Οι άντρες που παίρνουν αυτό το φάρμακο μπορεί επίσης να βιώσουν ανικανότητα, εξηγεί το EMedTV, το οποίο μπορεί επίσης να προκληθεί από την απώλεια υγρού που μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα.

Αιματολογικές

Το triamterene και η υδροχλωροθειαζίδη μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπνηλία, κόπωση και προβλήματα στον ύπνο. Άλλες νευρολογικές παρενέργειες περιλαμβάνουν ξηροστομία, ζάλη, κεφαλαλγία, άγχος, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, ανησυχία και κατάθλιψη.

Υπερευαισθησία

Υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στο αίμα που μπορεί να οφείλονται στη χρήση του triamterene και της υδροχλωροθειαζίδης. Αυτές περιλαμβάνουν μια μορφή αναιμίας γνωστή ως μεγαλοβλαστική αναιμία στην οποία υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανώριμων ερυθρών αιμοσφαιρίων στην κυκλοφορία. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ανεπάρκεια στα λευκά αιμοσφαίρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η θρομβοκυτοπενία, η οποία είναι μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων, έχει επίσης παρατηρηθεί και έχει ως αποτέλεσμα την τάση να μοιάζει πιο εύκολα ή να αιμορραγεί.

Ο συνδυασμός υδροχλωροθειαζίδης και τριαμτερενίου μπορεί να προκαλέσει κνησμώδες εξάνθημα, γνωστό και ως κνίδωση. Το εξάνθημα μπορεί να φαίνεται παρόμοιο με αυτό που προκαλείται από τον λύκο. Η αναφυλαξία, μια κατάσταση στην οποία ο λαιμός πρήζεται, έχει επίσης παρατηρηθεί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, βραχνάδα, προβλήματα με την κατάποση και μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, γνωστή ως αναφυλακτικό σοκ. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να διαπιστώσουν ότι το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο, αναφέρουν τα EMedTV.