Σημάδια ηπατικών προβλημάτων στα μωρά

Ικτερός

Η έγκαιρη ανίχνευση της ηπατικής νόσου σε βρέφη είναι το κλειδί για να τους δώσει τις καλύτερες πιθανότητες σε μια υγιή ζωή. Τα μωρά που γεννιούνται με ηπατική νόσο συχνά φαίνονται συνήθως κανονικά, αλλά εμφανίζονται σημάδια ενός υποκείμενου προβλήματος εντός του πρώτου μήνα. Αν παραμείνει αδιάγνωστη, κάποια μωρά εμφανίζουν ηπατική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η χολική αθησία, μια ασθένεια του ήπατος που εμφανίζεται σε 1 στις 10.000 έως 15.000 ζώντες γεννήσεις, είναι η κύρια αιτία μεταμόσχευσης ήπατος σε παιδιά. Δεδομένου ότι η μη διαγνωσμένη ηπατική νόσο μπορεί να οδηγήσει σε τόσο κακές εκβάσεις για τα μωρά, είναι σημαντικό οι γονείς να μάθουν τα σημάδια των ηπατικών προβλημάτων στα μωρά.

Παλιά Σκαμπό

Ο ίκτερος αναφέρεται στο κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών. Πολλά υγιή νεογέννητα εμφανίζουν ίκτερο. Το Ίδρυμα για τα Ηπατικά Παιδικά Παιδιά δηλώνει ότι το 90 τοις εκατό όλων των νεογνών αναπτύσσει κάποιο βαθμό ίκτερο εντός των πρώτων δύο έως τριών ημερών της ζωής, αλλά συνήθως επιλύεται εντός των πρώτων δύο εβδομάδων. Ο ίκτερος που διαρκεί πέραν των δύο εβδομάδων είναι ανησυχητικός. Μια απλή εξέταση αίματος, γνωστή ως δοκιμασία χολερυθρίνης, μπορεί να καθορίσει εάν ο παρατεταμένος ίκτερος οφείλεται σε υποκείμενο ηπατικό πρόβλημα. Η χολερυθρίνη είναι ένα απόβλητο προϊόν που καθαρίζεται κανονικά από το ήπαρ και τα επίπεδα αυξάνονται στην κυκλοφορία του αίματος όταν το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά. Το Ίδρυμα Παιδιατρικών Ασθενειών του Ήπατος συστήνει ότι οποιοδήποτε μωρό με ίκτερο πέρα ​​από δύο εβδομάδες ζωής έχει κάνει μια εξέταση χολερυθρίνης για να διαπιστώσει εάν υπάρχει υποκείμενη ηπατική νόσο.

Διευρυμένο ήπαρ

Τα ανοιχτόχρωμα, γκρίζα ή πηλώδη σκαμνιά, που αναφέρονται ως αχολικά κόπρανα, αποτελούν ένδειξη προβλημάτων για το ήπαρ στα βρέφη. Κανονικά, τα μωρά εκκρίνουν χολερυθρίνη στον πεπτικό σωλήνα τους, δίνοντας στο κόπραρο τους ένα κιτρινωπό χρώμα. Τα βρέφη που πάσχουν από ηπατική νόσο σχηματίζουν ανώμαλα ή απουσιάζουν χοληφόρους αγωγούς που οδηγούν από το ήπαρ στα έντερα. Αυτό εμποδίζει τη χολερυθρίνη να εισέλθει στην πεπτική οδό και προκαλεί το κόπρανο να εμφανίζεται ασυνήθιστα χλωμό.

Κοιλιακή διόγκωση

Όταν τα βρέφη γεννιούνται με ηπατική νόσο, η βλάβη αυξάνεται αργά κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής. Καθώς αυτό συμβαίνει, το ήπαρ διευρύνεται. Αυτό φαίνεται ως ένα σκληρό πρήξιμο στην άνω κοιλιακή χώρα που μπορεί να γίνει αισθητό σε μια φυσική εξέταση ρουτίνας.

Σκούρα ούρα

Με ηπατική νόσο, το υγρό συσσωρεύεται σε ολόκληρη την κοιλιακή κοιλότητα εξαιτίας της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων και της ανισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Αυτό το πρήξιμο είναι γνωστό ως ασκίτης, και όταν αυτό παρατηρείται σε βρέφη, η υποκείμενη ηπατική νόσο είναι πάντα ύποπτη.

Τα κανονικά βρέφη των ούρων είναι διαυγή έως ανοιχτό κίτρινο. Τα ούρα εμφανίζονται σκοτεινά σε βρέφη με ηπατική νόσο λόγω της συσσώρευσης χολερυθρίνης στην κυκλοφορία του αίματος που διηθείται στα ούρα. Μπορεί να γίνει μια εξέταση ούρων για την ανίχνευση της παρουσίας χολερυθρίνης στα ούρα.