Συμπτώματα εγκεφαλικού πρήξιμο

Αιτίες

Οίδημα εγκεφάλου, επίσης γνωστό ως εγκεφαλικό οίδημα και εγκεφαλικό οίδημα, είναι μια σοβαρή συνέπεια ενός εγκεφαλικού τραύματος. Όταν ο εγκέφαλος διογκώνεται, επηρεάζει τη γνωστική και συμπεριφορική λειτουργία του ασθενούς. Επιπλέον, οίδημα του εγκεφάλου θέτει τον ασθενή σε κίνδυνο για σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και θάνατο. Η άμεση θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της ζωής του ασθενούς.

Συμπτώματα

Οίδημα εγκεφάλου προκαλείται από επιπτώσεις στον εγκέφαλο, όπως μέσω τραυματικού εγκεφαλικού τραύματος. Η υπέρταση, η εκλαμψία και οι μολυσματικές ασθένειες – όπως η παρωτίτιδα, η ελονοσία, το σύνδρομο Reyes, ο τύφος και η ασθένεια Kawasaki – μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρήξιμο στον εγκέφαλο. Κατά τη διάρκεια εγκεφαλικού οιδήματος, μεγάλη ποσότητα νερού εισβάλλει στο κρανίο, γεγονός που προκαλεί πρήξιμο του εγκεφάλου. Σε περιπτώσεις αγγειογενετικού εγκεφαλικού οιδήματος, ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός, ο οποίος είναι ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από τον εγκέφαλο, έχει διαρραγεί. Η διόγκωση του εγκεφάλου μπορεί επίσης να προκύψει από υπερβολική πίεση γύρω από τον εγκέφαλο, η οποία οφείλεται σε μειωμένη ροή αίματος.

Κίνδυνοι

Η πρώτη ένδειξη οίδημα του εγκεφάλου είναι μια αλλαγή στη συνείδηση. Εάν ο ασθενής καταστεί άνευ αισθήματος μετά από τραυματική εγκεφαλική βλάβη, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μόνο ένας ιατρός μπορεί να διαγνώσει επισήμως το εγκεφαλικό οίδημα, καθώς δεν είναι εύκολο να παρατηρήσετε οίδημα του εγκεφάλου μόνο από την όραση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στη συμπεριφορά ή την προσωπικότητα, σύγχυση, ναυτία, μούδιασμα, ζάλη και έλλειψη συντονισμού. Συχνά οι ασθενείς θα πείσουν ότι αισθάνονται καλά και αρνούνται την ιατρική βοήθεια · ωστόσο, μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, προχωρούν γρήγορα.

Το πρήξιμο του εγκεφάλου είναι η κύρια αιτία θανάτου από εγκεφαλικό τραύμα. Ο χρόνος είναι ένας παράγοντας στη θεραπεία του πρήξιμου του εγκεφάλου, οπότε μην περιμένετε να δείτε εάν εμφανίζονται συμπτώματα πριν ζητήσετε βοήθεια. Σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο μπορεί να συμβούν εάν παραμείνει πάρα πολύς χρόνος. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της διόγκωσης, και σε προχωρημένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να ανακουφίσει την πίεση και την περίσσεια υγρών. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση είναι μια επικίνδυνη επιλογή και χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση. Εάν η αιτία της διόγκωσης του εγκεφάλου δεν αντιμετωπιστεί, ο ασθενής βρίσκεται ακόμα σε κίνδυνο.