Ανεπιθύμητες ενέργειες του μαγνησίου της παντοπραζόλης

Πονοκέφαλοι

Το μαγνήσιο της ομεπραζόλης είναι το γενικό για το Prilosec · χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διαβρωτικής οισοφαγίτιδας, των ελκών του δωδεκαδακτύλου και του στομάχου, της καούρας και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή το GERD. Αυτό το φάρμακο ταξινομείται ως αναστολέας αντλίας πρωτονίων, το οποίο λειτουργεί για να μειώσει την παραγωγή οξέος στομάχου και συνήθως λαμβάνεται για δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Αυτό το φάρμακο μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα · επομένως, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από μητέρα που θηλάζει. Κάποιες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν με αυτό το φάρμακο.

Πόνος στο στομάχι

Σύμφωνα με το eMedTV.com, σχεδόν το 7% των ατόμων που λαμβάνουν ομεπραζόλη κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών εμφάνισαν την συχνά αναφερόμενη παρενέργεια των πονοκεφάλων. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να συνοδεύονται από κάποια ζαλάδα και η τακτική ξαπλωμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων. Αυτές δεν θεωρούνται σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις και ένας φαρμακοποιός μπορεί να συστήσει ένα αναλγητικό χωρίς συνταγή όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη για να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Ωστόσο, επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν οι πονοκέφαλοι παραμείνουν ή ανησυχούν.

Ναυτία και έμετος

Ο κοιλιακός πόνος είναι μια άλλη συχνά αναφερθείσα ανεπιθύμητη ενέργεια από τη λήψη αυτού του φαρμάκου · μπορεί επίσης να εμφανιστεί υπερβολικό αέριο ή κράμπες με τον πόνο. Αυτό το φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται ακριβώς όπως καθοδηγείται · για παράδειγμα, είναι καλύτερο στο στομάχι και πιο αποτελεσματικό αν το πάρετε με ένα γεμάτο ποτήρι νερό, το οποίο μπορεί να ανακουφίσει την ενόχληση του στομάχου και άλλες παρενέργειες του πεπτικού συστήματος. Εάν ο πόνος στο στομάχι συνεχίζεται, ενημερώστε τον ιατρό ώστε να γίνουν προσαρμογές.

Διάρροια

Σύμφωνα με το PdrHealth.com, το στομαχικό αναστατωμένο με τη μορφή ναυτίας μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς έμετο όταν ξεκινάτε αυτό το φάρμακο. Αυτό δεν θεωρείται σοβαρή παρενέργεια και πρέπει να υποχωρήσει καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Εκτός από τη λήψη αυτού του φαρμάκου με νερό, η λήψη του πριν από τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των γαστρεντερικών παρενεργειών. Καταναλώστε πολύ νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν αυτές οι παρενέργειες επιμένουν ή αυξάνουν τη σοβαρότητα.

Το Drugs.com δηλώνει ότι η ομεπραζόλη μπορεί να προκαλέσει την παρενέργεια της διάρροιας, η οποία εμφανίστηκε σε ποσοστό έως 3,7% των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών. Αυτή η ανεπιθύμητη ενέργεια μπορεί να σχετίζεται με κράμπες και περίσσεια αερίου. Η διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, συνεπώς, διατηρήστε την πρόσληψη νερού αν παρουσιαστεί αυτή η ανεπιθύμητη ενέργεια. Επικοινωνήστε με το γιατρό συνταγογράφησης το συντομότερο δυνατόν, εάν η διάρροια επιμένει ή χειροτερεύει. Η δοσολογία μπορεί να χρειάζεται να προσαρμοστεί. Από την άλλη πλευρά, η λήψη αυτού του φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την ύπαρξη κινήσεων του εντέρου. Εάν προκύψει δυσκοιλιότητα, ένα μαλακτικό σκαμνιού μπορεί να είναι χρήσιμο αρχικά. Εάν αυτό γίνει ένα χρόνιο πρόβλημα, θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας για να μειώσετε αυτό το αποτέλεσμα.