Παρενέργειες των δισκίων βιταμίνης d

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι σημαντική για την καλή υγεία των οστών επειδή βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Πολύ λίγη βιταμίνη D έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των οστών · στα παιδιά αυτό ονομάζεται ραχίτιδα και στους ενήλικες οστεομαλακία. Τα συμπληρώματα είναι ένας καλός τρόπος για να λάβετε τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμίνης D. Το Γραφείο συμπληρωμάτων διατροφής, επικαλούμενος κατευθυντήριες γραμμές από το Ινστιτούτο Ιατροφαρμακευτικής και Διατροφής, συνιστά καθημερινές προσλήψεις που κυμαίνονται από 200 Διεθνείς Μονάδες μέχρι 600 Διεθνείς Μονάδες, ανάλογα με την ηλικία. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες που σχετίζονται με την κατάχρηση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Αφυδάτωση

Η ιατρική αναφορά UpToDate προειδοποιεί τους ασθενείς ότι ένα σύμπτωμα που υποδηλώνει τοξικότητα της βιταμίνης D είναι η αφυδάτωση. Αν πάρετε πάρα πολύ βιταμίνη D θα βρείτε τον εαυτό σας να γίνει πολύ διψασμένος, πράγμα που δείχνει ότι η αφυδάτωση συμβαίνει. Αν είστε αφυδατωμένοι, χάνετε περισσότερα υγρά από αυτά που παίρνετε. Ήπιες περιπτώσεις αφυδάτωσης μπορεί να είναι δυσάρεστες και να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους ή ξηροστομία. Αυτό συχνά μπορεί να αντιστραφεί απλώς πιάζοντας περισσότερα υγρά. Εάν η αίσθηση της ακραίας δίψας συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα όπως ταχεία καρδιακή παλμό, μικρή ή καθόλου ούρηση και ξηρό δέρμα που δεν αναπήδησε πίσω όταν σπρώχτηκε προς τα πάνω σε μια “σκηνή”, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Της υγείας.

Σύγχυση και αποπροσανατολισμός

Ένας από τους κύριους ρόλους της βιταμίνης D είναι να βοηθήσει με επαρκή απορρόφηση του μεταλλικού ασβεστίου. Όταν φτάνετε σε τοξικά επίπεδα συμπληρώματος βιταμίνης D, αρχίζουν να αυξάνονται και τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σας. Αυτό είναι γνωστό ως υπερασβεσταιμία και, όπως εξηγείται στο ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου του Συμπληρώματος Διατροφής για τη βιταμίνη D, δύο πιθανές ενδείξεις ότι η υπερασβεστιαιμία έχει αναπτυχθεί είναι συμπτώματα σύγχυσης ή αποπροσανατολισμού. Εάν παίρνετε βιταμίνη D και παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα, γνωστά ως “αλλαγές νοητικής κατάστασης”, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον ιατρό σας. Είναι πιθανό ότι χρειάζεστε θεραπεία για ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ασβεστίου.

Αρρυθμίες

Το Εθνικό Ινστιτούτο πνεύμονος και αίματος καρδιάς περιγράφει μια αρρυθμία ως ανώμαλο καρδιακό ρυθμό ή ρυθμό. Μια πιθανή παρενέργεια της υπερβολικής βιταμίνης D είναι η ενεργοποίηση αρρυθμιών λόγω της αντίστοιχης αύξησης των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα σας. Το NHLBI υπενθυμίζει στους ασθενείς ότι μια αρρυθμία δεν είναι απαραιτήτως επιβλαβής προϋπόθεση. Ωστόσο, επειδή πολλές από αυτές μπορεί να είναι θανατηφόρες, αν υποψιάζεστε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ βιταμίνη D και παρατηρήσετε αλλαγές στον καρδιακό παλμό σας, δεν πρέπει να αγνοήσετε αυτό το σύμπτωμα. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ή να αναζητήσετε θεραπεία σε δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, για να βεβαιωθείτε ότι δεν αντιμετωπίζετε επικίνδυνους μη φυσιολογικούς ρυθμούς.